Havlová v slzách: Zemřel herec Ilja Racek (†88) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Havlová v slzách: Zemřel herec Ilja Racek (†88)

Ve věku 88 let zemřel herec Ilja Racek.
Ve věku 88 let zemřel herec Ilja Racek. (FOTO: Jiří Rubeš/Bleks,Česká televize)

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel herec Ilja Racek. Ztvárnil mnoho rolí ve filmu a dlouhá léta působil na prknech pražského Divadla na Vinohradech. V roce 2007 obdržel za celoživotní mistrovství cenu Thálie. Rackovo úmrtí potvrdil hercův syn.

Jeho poslední nejvýznamnější role byla v seriálu Sanitka 2, kde hrál otce primářky Foldynové, kterou hraje Dagmar Havlová (60). V seriálu zahrál jednu z nejsrdceryvnějších scén. Racek se skácel Havlové do náruče a zemřel. Kromě seriálu Sanitka herec aktivně působil ve Vinohradském divadle. Poté, co se ale jeho zdravotní stav rapidně zhoršil, přestal přijímat pracovní nabídky.

Herec od roku 2009 bojoval s rakovinou prostaty, odmítal ale léčbu pomocí chemoterapie a musel být časem hospitalizován. Rakovina mu ničila život, ale on se ji rozhodl ignorovat. Herec nemoc pojal tak, že vlastně žádnou nemá a žil dál svým životem.

Na video s Ilja Racek se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
janakveton
2. 8. 2018 • 17:03

Možná, že je paní Dagmar Havlová v slzách, ale já jsem si rovněž zavzpomínala. Byly mi čtyři roky a byla jsem s maminkou na svém úplně prvním hraném představení v olomouckém divadle. Maminka mě posadila do první řady. Hrálo se o neposlušných kozlátkách a já měla takový strach, že jsem se na celé kolo rozeřvala. A tu ta tři kozlátka ke mně přistoupila a začala mě těšit, že je vlk nesežere. Na jednu herečku už jsem zapomněla, ale ta dvě další kozlátka byla Slávka Budínová a Ilja Racek. Maminka se mnou přišla domů s tím, že jsem nemožná a nedá se se mnou chodit do divadla. Nicméně já si tento zážitek nesu s sebou celý život a pamatuju si ho i ve svých už čtyřiašedesáti letech. K oběma hercům (paní Budínové i panu Rackovi) jsem pak měla celý život velice pozitivní vztah a vyhledávala jsem všechny hry, kde se objevili.

ivoadler
2. 8. 2018 • 15:40

To se mi na Havlové líbí, že každého umělce oplače. Její mistrovství je tak velké, že by se tomu mohla věnovat i profesionálně. Škoda, že těch pohřbů je tak málo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.