Den D vláda přežije. ČSSD: Hlasovat nebudeme, Babiše (i sebe) zachráníme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Den D vláda přežije. ČSSD: Hlasovat nebudeme, Babiše (i sebe) zachráníme!

ČSSD odejde z hlasování, z vlády ne.
ČSSD odejde z hlasování, z vlády ne. (Foto Aha! – A. Malachovský, T. Tran)

Zůstanou ve vládě, ale pátečního hlasování o kabinetu se nezúčastní. Tak se rozhodla ČSSD před zítřejším hlasováním o nedůvěře vládě. Premiér Andrej Babiš (64, ANO), kterého do úzkých dostala kauza s údajně nemocným synem, tak může mít klidný spánek. 

Napjatá atmosféra, nadávky a řev. Tak by se dalo dle zdroje Aha! shrnout včerejší několikahodinové jednání o tom, jestli ve vládě zůstat. Unavený šéf Jan Hamáček (40) se nakonec postavil před novináře. A řekl, že jelikož by prezident stejně jmenoval Babiše premiérem, i kdyby dostala vláda nedůvěru, oni v ní mohou také zůstat. A situaci, kde část straníků nechce Babišovi dát jediný hlas, vyřešil Hamáček drobným úskokem: socialisté hlasovat nebudou a opozice beztak nemá dost hlasů, aby vládu potopila.

Planá ochota

Ve hře jsou prý i předčasné volby. „Pokud by došlo k tomu, že se zformuje minimálně 105 hlasů pro rozpuštění Sněmovny, tak ČSSD je připravena dodat zbývajících patnáct,“ tvrdí Hamáček. Jenže ty jsou takřka vyloučené. Strany se bojí preferencí a jsou finančně vyčerpané. 120 hlasů potřebných k rozpuštění komory by navíc musely dát dohromady všechny partaje kromě ANO – KSČM přitom Babiše drží. Myslí si to i politolog Jan Kubáček. „Mají zájem (strany – pozn. red.), aby nějakou formou vláda fungovala dál, protože nejsou na vítězné vlně,“ řekl Aha! I proto lze »hrdinskou« ochotu ČSSD chápat jako planou – strana by se dle některých preferencí už do Sněmovny nedostala.

Pomohou i komunisté

Kvůli Babišově kauze přijel za prezidentem Milošem Zemanem (74) předseda komunistů Vojtěch Filip (63), aby ho ujistil, že KSČM menšinovou vládu podrží. Vláda by tak měla mít ve Sněmovně podporu 93 hlasů. A opoziční strany s 92 hlasy zítra pravděpodobně neuspějí. K vyslovení nedůvěry je totiž potřeba absolutní většina 101 hlasů.

Přečtěte si
avina
22. 11. 2018 • 11:48

Rozumné rozhodnutí. Potřebují pokračovat, pracovat- přidali si ….Jen ne uslintaného Pospíšila/ ODS,TOP/, plačku Fialu /sebestředný jedinec/, šaška Gazdíka,nemocného Bělobrádka / bere léky na schizofrénii/…...Klid,pohodu od demo kecálků. Předloží soukromí svých dětí- piráti, odesáci,topáci.? Kalous si namlouvá Pospíšila-potřebuje do důchodu....

zadnice
22. 11. 2018 • 10:03

V případě nových voleb by si ČSSD a pidistrany ani neškrtly. Voliči už toho mají skutečně DOST!!!

st.rec
22. 11. 2018 • 10:02

První rozumné rozhodnutí,velmi malá pochvala.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.