Kdo vymyslel Čapí hnízdo? Speciální policejní tým na Babiše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo vymyslel Čapí hnízdo? Speciální policejní tým na Babiše

Andrej Babiš
Andrej Babiš (J. Poláček, M. Pátek, reprofoto TV Nova, archiv)

Jak zařídit, aby se vlci v jeho straně nažrali a vládní koza zůstala celá? S tím si teď láme hlavu šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (40). Připustil to včera, když ujišťoval, že policie vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo nestranně a nyní řeší i podezření z trestného činu zavleční Andreje Babiše ml. (35) na Krym. Část straníků na něj právě kvůli těmto problémům tlačí, aby ČSSD položila vládu s ANO Andreje Babiše (64).

Podle Hamáčka policie nyní řeší podezření ze zavlečení Babiše jr. na Krym pod dozorem státního zástupce. Do speciálního vyšetřovacího týmu byl právě kvůli nezávislému zdravotnímu posudku přibrán soudní znalec – na základě jeho názoru by mohl pak žalobce klidně pozastavit stíhání Babiše juniora. Hamáček ale nevyloučil, že posouzení bude na straně odborníků ze Švýcarska, kde syn premiéra žije. Na policii prý budou předvoláni všichni aktéři včetně premiéra Andreje Babiše (64, ANO). Jeho syn zatím s vyšetřovateli nekomunikuje. „Byl jsem ubezpečen, že pražská policie učinila všechny kroky, aby se s oznamovatelem zkontaktovala. Zatím bez odezvy,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Slovenský model
Hamáček také včera přiznal, že by s ohledem na nové informace v kauze Čapí hnízdo preferoval takzvaný slovenský model, tedy pokračování současné vládní koalice s jiným premiérem. Něco takového ale podle dosavadních výkladů ústavy prý není možné. „Demise premiéra je totiž demisí celé vlády,“ uvedl Hamáček. Podle něj tu je možnost, že by se mohla zachovat koalice a vláda, které by vedl někdo jiný.


Pryč z vlády?

Šéf ČSSD hledá cestu, jak vyhovět nespokojencům ve své straně. Ti žádají nesetrvávat ve vládě. Sociální demokracie je ale svázána koaliční smlouvou, takže nepřipadá v úvahu, aby se jejích 15 poslanců vyslovilo na páteční schůzi pro nedůvěru vládě. Možné by to bylo jen v případě, pokud by ministři za ČSSD ještě před pátečním hlasováním podali demisi. O postupu se ČSSD rozhodne dnes na jednání předsednictva a poslaneckého klubu.

Jak nejspíš budou hlasovat
Pro vyslovení nedůvěry vládě bude v pátek potřebných 101 hlasů. Zatím se ale k tomuto kroku přihlásilo jen 92 poslanců opozice. Chybí tedy 9 hlasů, které by se musely najít v řadách vládních stran či podporujících komunistů. Poslanci KSČM ale včera dostali doporučení kabinet podržet.

Kauza jedné farmy
Případ Čapí hnízdo se týká rekonstrukce bývalého dvora Semtín, který vlastnila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše. V roce 2007 vydala společnost anonymní akcie, až později Babiš přiznal, že je vlastní jeho rodinní příslušníci. Firma byla přejmenována na Farma Čapí hnízdo a získala dotaci 54 milionů na podporu malého podnikáni. Agrofert by na ni nárok neměl. V roce 2014 se farma vrátila do holdingu Agrofert.

Proti nedůvěře
ANO (78 poslanců)
ČSSD (15 poslanců)
KSČM (15 poslanců)
Pro nedůvěru
Demokratický blok, tj. ODS, Piráti, Lidovci, TOP 09 a STAN (70 poslanců)
SPD (22 poslanců)

Čtyři pohádky o Čapím hnízdě
Padesát odstínů pravdy! Nebo lži? V každém případě Andrej Babiš (64, ANO) poskytl nejméně tolik rozporuplných vysvětlení, kdo má či nemá s farmou Čapí hnízdo co společného. Tohle jsou čtyři nejzásadnější pohádky o království, kde to zapáchá podivnými dotacemi.

1. S farmou nic společného
Babiš ještě coby místopředseda vlády v roce 2013 prohlašoval: „S Čapím hnízdem nemám nic společného.“ A tvrdil, že »farma není jeho« a že jméno majitele společnosti, které půjčil 400 miliónů na stavbu farmy, nezná. „Farmu mají, myslím, nějací advokáti,“ pronesl. Teprve na mimořádné poslanecké schůzi v březnu 2016 přiznal, že farmu „...vlastnili v rozhodné době moje dvě dospělé děti a bratr mé partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky“.

2. Napadlo mě to u koziček
Při natáčení dokumentu Víta Klusáka Matrix AB v roce 2015 Andrej Babiš (64, ANO) o Čapím hnízdě, kde mají také menší zoo, prohlásil: „Je to ten nejlepší projekt, jaký jsem kdy vymyslel.“ A před pozvanými diplomaty se na farmě rozpovídal: „Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo. U krmení koz byla obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám něco podobného.“ Když na to byl nedávno upozorněn, reagoval podrážděně: „Ale prosím vás, to je jenom špatná interpretace. Ano, já jsem o tom mluvil, původně jsem o tom uvažoval, ale rodina se rozhodla jinak. A samozřejmě, když to dělala rodina, tak jsem mluvil o rodině, to ale nebylo o mně.“

3. Zpunktovala to expertka
Babiš o tom nic nevěděl, prohlásila před pár dny odbornice na eurofondy a bývalá náměstkyně jihlavského primátora za ANO Jana Mayerová (48). Sama sebe označila za klíčovou osobu celého případu a hlavní »pachatelku«. „Nic nekoordinoval, nic neřídil… Nebýt ‚mého‘ projektu, tak se to nestalo. Přitom on o dotaci celou dobu věděl houby, nezajímalo ho to, jelikož mi bylo sděleno, že projekt realizuje rodina,“ dodala žena, která kdysi podepsala žádost o padesátimilionovou dotaci z euroFondů a nyní je také stíhána. Přiznala přitom, že se dvakrát pokusila o sebevraždu, protože už nemohla dál.

4. Napadlo to moji dceru
S nejnovější verzí, koho byla farma Čapí hnízdo nápad, přispěchal Babiš o tomto víkendu. „Moje rodina si koupila firmu, která se následně ucházela o dotaci, protože moje starší dcera, která má ráda koně, měla přítelkyni, která má také ráda koně, tak vypracovala projekt. Rodina se rozhodla, že to bude rodinná firma. Všechno to proběhlo podle pravidel,“ prohlásil Babiš v TV Nova.


Manžel má trable, ale…Monika si užívá britské promo!
On lítá do Švýcarska, běhá ze schůzky na schůzku, prostě maká! Na čem? No na zachování fleku u kormidla státu. Ona je krásná, blond a ráda se hezky obléká, a tak se mezitím propaguje na sociálních sítích. Uhodli jste: jde o premiéra Andreje Babiše (64, ANO) a jeho ženu Moniku (44). Už týden je sice manžel v jednom kole v kauze Čapí hnízdo (v níž mimo jiné také figuruje coby obviněná), ona ale moudře tuší, že by měla k věci zaujmout distanc. A tak se na Instagramu místo toho raději pochlubila návštěvou Francie, na níž oslnila grácií a vytříbeností módního vkusu a zapózovala si s první dámou USA Melanií Trump (48) a první dámou Francie Brigitte Macron (65). Nejen českým stylistům připadaly Moničiny outfity vydařené. Paní premiérová se totiž na sociální síti vytasila i s článkem z britského webu Daily Mail, kde uveřejnili její velikou fotku po boku žen daleko důležitějších lídrů než je Babiš. „To není špatné promo,“ napsala si anglicky. Články z téhož webu o tom, jak kvůli jejímu muži šly 17. listopadu desetitisíce lidí do ulic, už ale nesdílela…

Tiskovka Hamáčka a Vondráška k případům spojeným s Andrejem Babišem:



Přečtěte si
zadnice
21. 11. 2018 • 10:59

Frázista Hamáček je směšný!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.