Souřadnice ukrajinských člunů promluvily: Rusové útočili v mezinárodních vodách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Souřadnice ukrajinských člunů promluvily: Rusové útočili v mezinárodních vodách

Po nedělním ozbrojeném incidentu v Kerčském průlivu, pří kterém Rusko napadlo a zabavilo tři ukrajinská plavidla i s posádkami, se nyní obě strany dohadují, kdo střet zavinil.

Podle ukrajinských úřadů, které se odvolávají na souřadnice dvou dělových člunů a remorkéru z času incidentu, zaútočili Rusové na ukrajinské lodě v mezinárodních vodách. „Podle úmluvy o mořském právu se vojenské lodě těší na otevřeném moři plné imunitě vůči jurisdikci jakéhokoli státu. Samozřejmě kromě státu, pod jehož vlajkou plují,“ uvedl podle listu Ukrajinska pravda Kyjev.

Moskva naopak tvrdí, že ukrajinská plavidla nezákonně vplula do ruských výsostných vod, a tak proti nim zasáhly lodě pohraniční stráže. Přitom podle úmluvy z roku 2003 je Azovské moře považováno za společnou plochu obou států a jejich vojenské lodě mohou Kerčským průlivem volně proplouvat.

Citát

„Nikdo si nesmí myslet, že jde o legraci nebo hru. Ukrajině hrozí skutečná válka s Ruskou federací!“ Ukrajinský prezident Petro Porošenko (53)

Trump hrozí!

Americký prezident Donald Trump (71) pohrozil, že by mohl kvůli nedělnímu incidentu zrušit plánovanou schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (65), která se má uskutečnit na okraj summitu G20 v Argentině.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.