Autor neobvyklé výstavy si přeje: Pohřběte mě v raketě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Autor neobvyklé výstavy si přeje: Pohřběte mě v raketě!

Rakev ve tvaru rakety.
Rakev ve tvaru rakety. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Tomáš Tesař)

Raketa, loďka, hora Říp... Takové rakve jsou k vidění v galerii FOX v Hradci Králové. Autor chce ukázat, že i truhla pro vypravení zesnulého na poslední cestu může být krásným uměleckým dílem.

Nevšední rakve na expozici s názvem Mezera v designu jsou prací výtvarníka, designéra a dřevosoustružníka Antonína Hepnara (85) a jeho mladších kolegů umělců. Chtějí prý upozornit na to, že téma smrti je tabuizované a design spojený s pohřbíváním je opomíjený. „Je čas o tom začít jinak přemýšlet a přestat se tohoto tématu obávat. Je to přirozená součást života stejně jako kolébka nebo postel,“ zdůrazňuje Hepnar.

Vyzdobena i zevnitř
Zajímavou rakví je truhla ve tvaru rakety, kterou Antonín Hepnar vytvořil pro sebe a chce v ní být pochován. Podle svých slov se snažil, aby působila veselým dojmem a jeho blízkým připomínala jeho život. Proto ji také speciálně vyzdobil dokonce i zevnitř.

Alternativa ke středověku
V galerii je vystavena také rakev pro novorozence ve tvaru loďky, truhla jako domeček se střechou a svoje místo tu má i schránka s vybouleným středem víka do tvaru kopce se znázor něním hory Říp. Čeští designéři je nabízejí jako alternativu k dosavadním rakvím, které si drží stejnou podobu už od středověku.

Mezera v designu
Kdy: Do 20. 11., od po do pá od 10 do 18 h a v sobotu od 11 do 16 h
Kde: Galerie FOX na Velkém náměstí v Hradci Králové
Za kolik: Zdarma



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.