Prezident Kiska: Hymny mě chytí za srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Prezident Kiska: Hymny mě chytí za srdce!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Nový Čas)

Martinská deklarace a připojení se k nově rodícímu Československu v roce 1918? Pro Slováky nic výjimečného. Běžně 30. října, na kdy připadá výročí, nemají naši »braťja« ani státní svátek. Pro letošek při 100. výročí sice udělali výjimku a svátek jednorázově vyhlásili, ale oslavy ve srovnání s Českem byly mnohem skromnější.

V Martine se sešli politické špičky Slovenska i Česka, včetně obou prezidentů. Na začátku se sice »nad Tatrou blýskalo« a ceremoniál pokazil prudký déšť, postupně se ale vyjasnilo a akce se mohla naplno rozběhnout. Hlavy států Andrej Kiska (55) a Miloš Zeman (74) spolu položili věnce u pamětní desky, která deklaraci připomíná. 

Společná hudba
Shodli se na tom, že na světě neexistují dvě země, dva národy, které by k sobě měly blíže než Češi a Slováci. „Vždy, když zazní hymny spolu Slovenské a České republiky, chytí mě to za srdce,“ pronesl Kiska s tím, že signatáři deklarace neměli lehký život a zaslouží si úctu.



Vtípky na svátek
S projevem vystoupil i prezident státu Zeman. Ten zdůraznil důležitost Evropské unie, ve které se obě země potkaly a neodpustil si ani vtípek na adresu nejen Slováků, ale i svoji. „Váš státní svátek se drží jednou za 100 let, což není obvyklé. Slibuji vám, že když mě pozvete, přijdu i za 100 let. Pravda, budu o něco starší a dá-li bůh, možná i o něco moudřejší,“ řekl Zeman smějícím se posluchačům. Závěrem pak popřál Slovákům štěstí a lásku a slíbil jim přátelství.

Štefánik a rozpad
O něco vážněji pak mluvil na oslavách předseda Senátu Milan Štěch (64, ČSSD), který vzpomněl složité soužití obou národů ve společném státě a zdůraznil jejich poklidný rozchod. Slova se ujal i český premiér slovenského původu Andrej Babiš (64, ANO), který zase hovořil o úloze jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika. „Kde je vůle a odhodlání, tam se většinou dostaví i úspěch,“ řekl na adresu prvního ministra vojenství. Podle Babiše je otázkou, jak by se osud společného státu vyvíjel, kdyby Štefánik nezahynul při leteckém neštěstí. Na závěr přešel do rodné slovenštiny: „Nech sa vám darí, Slováci. Veľa šťasťia!“


Otázka přežití
Se svým projevem vystoupil i předseda slovenské vlády Peter Pellegrini (43). Ten pronesl přání, aby jeho zemi už nikdy nezkrápěly kapky krve, ale pouze štěstí. „Naši předkové si před 100 roky kladli otázku, jestli můžeme přežít. Slovensko žije úspěšný příběh a po 25 letech naší samostatnosti se nám daří nejlépe,“ uvedl.

Mimořádný svátek
Slováci si vznik Československa nepřipomínají státním svátkem jako my. Památný den je pro ně 30. října, kdy byla podepsána Martinská deklarace, která potvrdila společný stát obou národů. Pro letošek ale tamní parlament vyhlásil včerejší den za jednorázový státní svátek. Už ve čtvrtek mají Slováci regulérní svátek – Den všech svatých.

Andrej Kiska je na dovolené v Česku:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.