Výbuch chemičky u Prahy: Šest mrtvých! ZRANĚNÍ LIDÉ BEZ TVÁŘE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Výbuch chemičky u Prahy: Šest mrtvých! ZRANĚNÍ LIDÉ BEZ TVÁŘE

Na místě zasahovaly i záchranářské vrtulníky.
Na místě zasahovaly i záchranářské vrtulníky. (Foto Aha! – Jakub Poláček, David Malík, Aktu.cz)

Neštěstí, na jehož konci jsou zranění a mrtví! Nádrž na pohonné hmoty vybuchla včera v chemičce v Kralupech nad Vltavou. Šest lidí je po smrti, další dva v nemocnici. Příčiny neštěstí zatím nejsou známy.

Exploze uvnitř rafinérie se ozvala krátce po desáté hodině dopoledne. „Byla to strašlivá rána. Třásly se stěny i tabulky v oknech,“ popisovali Aha! lidé z nedaleké prodejny nehořlavých oděvů. Okamžitě vyběhli ven, ale nic prý neviděli. Pak se najednou začaly sjíždět sanitky a hasičské vozy.


Bez požáru

Nádrž, která explodovala, byla v okamžiku výbuchu prázdná. Po explozi nenastal požár, což bylo prý velké štěstí. Následky mohly být zřejmě mnohem horší. Dělníky, kteří nádobu uvnitř čistili, exploze odhodila mimo ni. Šest lidí na místě zemřelo a další dva skončili v pražských nemocnicích. „Jeden utrpěl popáleniny druhého stupně na 10 procentech těla,“ potvrdila Aha! mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Druhému zraněnému výbuch zdevastoval obličej.

Kdo to zavinil?

Oběťmi je pět cizinců a jeden Čech. Na místě neštěstí už od včerejška pracují vyšetřovatelé, zjišťování příčin tragédie bude ale podle všeho trvat měsíce. „Pravděpodobně nebyl dodržen technologický postup,“ konstatoval Lukáš Hodík z krizového centra Kralup nad Vltavou.  

Vyděšení lidé volali
Jakmile se zpráva o nešťastné události začala šířit, na kralupskou radnici začali volat vyděšení lidé a ptali se, co se stalo. „Naštěstí jsme je mohli uklidnit, že žádné nebezpečí už nehrozí. Další exploze už byla vyloučena a do ovzduší neunikly žádné nebezpečné látky,“ uvedl starosta města Petr Holeček (60, STAN).

Ministr na místě
Místo neštěstí navštívil i ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (50, za ANO). „Budu požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet,“ řekl.


Soustrast od Zemana i Babiše
Hlubokou účast pozůstalým vyjádřil krátce po události Miloš Zeman (73). „Pan prezident se zármutkem přijal zprávu o tragédii v Kralupech nad Vltavou. Blízkým obětí výbuchu vyslovuje upřímnou soustrast,“ napsal na Twittwer Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Kondolenci zaslali i premiér v demisi Andrej Babiš (63, ANO) a slovenský prezident Andrej Kiska (55).

Nejtragičtější případ
Neštěstí v kralupské rafinérii není jedinou událostí, která se v chemičce stala. Explodující kotel v říjnu 2015 vážně zranil dva muže, kteří ho opravovali. V září 2016 začalo v areálu chemičky hořet, jeden muž byl zraněn.

Nálet před 73 lety
Během 2. světové války zažily Kralupy nad Vltavou nejhorší úder amerických bombardérů na jeden cíl. Bylo 22. března 1945, když 124 letadel shodilo na město v osmi vlnách za půl hodiny na 286 tun bomb. Terčem měla být právě chemička. Američtí piloti ale kvůli hustému dýmu zasáhli v drtivé většině obytné čtvrti Kralup. V troskách tehdy zemřelo 145 Čechů a sto německých vojáků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.