Půl roku od voleb: Okamurovci a komunisté chtějí mluvit do vlády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Půl roku od voleb: Okamurovci a komunisté chtějí mluvit do vlády!

Tomio Okamura, Vojtěch Filip
Tomio Okamura, Vojtěch Filip (Foto: ČTK, Anna Vacková, E15)

Poté, co ČSSD dala košem možné koalici s ANO, jeví se jako nejpravděpodobnější spolupráce hnutí s SPD a KSČM. Dohromady mají v Poslanecké sněmovně většinu, má to však svoje ale... Komunisté s jejich složitou minulostí by najednou mluvili do vlády. A SPD už někteří lidé z ANO přirovnali k fašistům.

Vyhlídky na novou vládu, která by získala – na rozdíl od té současné v demisi – i důvěru poslanců – kalí různé komplikace. Přesto prezident Zeman plánuje, že premiéra v demisi Andreje Babiše (63, ANO), který je zatím jen pověřen vyjednáním o nové vládě, jmenuje znovu. A nestanovil žádný termín, kdy by kabinet měl být sestaven.


Problémy doma
Babiš se tak může plně soustředit na problémy »doma«. Lidé v ANO totiž nechtějí ani koalici a dost možná ani podporu jejich vládě od SPD Tomia Okamury (45). Bouří se ministr dopravy Dan Ťok (59), šéf diplomacie Martin Stropnický (61) či odcházející ministr spravedlnosti Robert Pelikán (38). Poslední jmenovaný hnutí přirovnal k fašistům, před ním tak učinila ministryně obrany Karla Šlechtová (40). Ta ale teď tvrdí, že nejdůležitější je stabilita.


Hrozí mu puč
Co bude Babiš s takovými parťáky, jako jsou okamurovci a komunisté, dělat? „Myslím, že si přeje mít vládu s důvěrou, protože v současné situaci, kdy je vláda v demisi, může prezident kdykoliv jmenovat premiérem kohokoli jiného, třeba i Jiřího Ovčáčka,“ říká politolog Josef Mlejnek. Domnívá se přitom, že Babišovi opravdu hrozí puč kvůli rozkolu uvnitř ANO. „Jeho důvěryhodnější politici se spolupráci s SPD brání a je možné, že nebudou hlasovat pro důvěru vládě,“ řekl Aha!



SPD
Co za podporu vlády žádají?
*prosazení zákona o všeobecném referendu.
*zvýšení slev daně z příjmu pro pracující rodiče
*zrušení elektronické evidence tržeb pro malé firmy a její nahrazení daňovými paušály.
*zavedení hmotné odpovědnosti hejtmanů a ministrů.

Co do politiky »přinášejí«?

Krom toho, že panují pochyby o poslaneckém klubu SPD, který je »vyfutrovaný« lidmi bez zkušenosti či velkých vyjadřovacích schopností, jsou to hlavně některé Okamurovy hlášky zejména na účet Romů. „To, že slovo Cikán je dnes vnímané hanlivě, to není vina ani neonacistů ani Čechů ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů,“ uvedl třeba. Nedávno také zpochybnil, že tábor v Letech, kde za druhé světové války umírali Romové, byl koncentrační.


KSČM
Co za podporu vlády žádají?
*komunisté nechtějí ve vládě své členy, ale přejí si mít vliv na výběr ministrů pro resorty spravedlnosti, zemědělství a zdravotnictví
*resort spravedlnosti chce KSČM obsadit kvůli kauze Nikulin nestraníkem (ruského hackera nechal ministr Pelikán vydat do USA místo do Ruska, což komunistům vadí), na jehož volbě se komunisté dohodnou s ANO.
*garanci levo-středové politiky; vláda, kterou komunisté podpoří, by dle šéfa strany Vojtěcha Filipa (63), neměla být »švédský stůl«

Co do politiky »přinášejí«?

Ve straně je dosud aktivní takzvané stalinistické křídlo, kam patří i místopředseda Josef Skála (65). Tito lidé se dodnes chodí klanět k hrobu totalitního prezidenta Klementa Gottwalda a jeho představitelka, exposlankyně Marta Semelová (58) dokonce popírá, že by v případě popravy Milady Horákové v roce 1950 šlo o justiční vraždu. „Dost pochybuji o tom, že to byla vynucená přiznání,“ řekla politička. „Za politického vězně se mnohdy považují lidé, kteří byli ne politickými vězni, ale prostě měli za sebou obyčejnou kriminální činnost,“ obhajovala svůj názor.

Okamura: Vláda je blízko!
Další kolo jednání s lídry stran, které by byly schopny »upéct« vládní koalici, měl včera prezident Miloš Zeman (73) na zámku v Lánech s SPD. Podle jejího šéfa Tomia Okamury (45) prezident chce, aby pokračovala jednání o vládě ANO s podporou SPD a KSČM. Nad programem už prý panuje shoda. „Jednání o programu je tak daleko, že v krátkém horizontu může vzniknout vláda s důvěrou,“ řekl po schůzce s prezidentem Okamura. Zároveň řekl, že ze současných ministrů mu vadí Dan Ťok, Robert Pelikán, Karla Šlechtová a Martin Stropnický.

Na video s Tomio Okamura se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
oldedek
13. 4. 2018 • 11:54

Jó Andrej, nechat si poradit od našeho genitálního dědečka, který má se sebou už velké hygienické problémy, to je fakt jako skočit rovnou do vody... "Vypracoval" nám velké přátelství s Čínou, všude prosazoval i s komunisty blázna Trampa, nyní Andreji doporučil Japonce s mdlými myšlenkami na náš další vývoj, ... Nó vono je toho víc ale nechci zdržovat....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.