Faltýnek vyvázl z kauzy Čapí hnízdo: Nahradí Babiše jeho pravá ruka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Faltýnek vyvázl z kauzy Čapí hnízdo: Nahradí Babiše jeho pravá ruka?

Andrej Babiš , Jaroslav Faltýnek
Andrej Babiš , Jaroslav Faltýnek (Foto: Tomas Novak, Euro ,Jakub Poláček)

Od policie už bude mít klid. Co kdyby byl v čele vlády? Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (56) už není trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo a tak se vyrojily spekulace, že by mohl nahradit premiéra v demisi Andreje Babiše (63, ANO), který zůstává obviněný.

Rozhodnutí státního žalobce Jaroslava Šarocha dát Faltýnkovi a dalším třem lidem v kauze údajného dotačního podvodu pokoj, vyvolalo mnoho reakcí mezi politiky. Například šéf ODS Petr Fiala (53) řekl, že je třeba respektovat toto rozhodnutí. „Nic to ale nemění na hlavním problému této kauzy: A to je důvodně trestně stíhaný předseda vlády,“ dodal. Se zajímavou spekulací pak přišel pirát Mikuláš Ferjenčík (31). „Takže novým premiérem bude Faltýnek?“ ptal se na sociální síti Twitter. Vzhledem k tomu, že pro většinu stran je od voleb problém vstoupit do koalice, kterou povede trestně stíhaný premiér, čti Babiš, jde o logickou úvahu.


Musí krotit poslance
Sám Faltýnek na dotaz Aha! do uzávěrky neodpověděl. Podle politologa Lukáše Jelínka je to velice nepravděpodobné, politik je prý pro Babiše cennější v dolní komoře Parlamentu. „Pan Faltýnek neměl ani v tom minulém volebním období ambici být ve vládě. Myslím si, že odvádí pro Andreje Babiše mimořádně dobrou práci při krocení poslanců, nejen vlastních ale i při jednání a nemyslím si, že by byl typem toho charismatického politika, který by dokázal nahnat body,“ řekl Aha!. Jako premiéra si umí více představit dosavadního místopředsedu kabinetu Richarda Brabce (51, ANO). Ten však podle informací Aha! už tuto nouzovou nabídku od Babiše obdržel a odmítl.

Je to celkem běžné

To, že státní zástupce vyhoví stížnosti a zastaví trestní stíhání, není podle advokáta Romana Moussawiho neobvyklé. „Záleží, jak jste dobrý, když tam dáte přesvědčivé argumenty, tak se může stát, že státní zástupce vycouvá. Mně jako advokátovi státní zástupce vyhověl u každé sedmé nebo osmé žádosti,“ vysvětlil. Podle něj záleží na tom, kdo žádost podává. „Když je to hlavní obviněný, tak se to povede málokdy, většinou z toho odpadne řekněme pomocník, spolupachatel,“ dodal.

Problém má i Monika
Trestní stíhání zastavil Šaroch ve čtvrtek u Faltýnka a dalších tří lidí. Šlo o představitele firmy ZZN Pelhřimov, která dříve vlastnila farmu Čapí hnízdo: Zdeňka Kubisku, Jana Platila a také Luďka Kalivode, jenž byl členem představenstva ve společnosti Čapí hnízdo. Ani na to, zda už rozhodnutí obdržel, Faltýnek Aha! neodpověděl.
Naopak Babiš s rodinou – v kauze figuruje mimo jiné také jeho žena Monika (43) – jsou stíhání dál. „Moji právní zástupci analyzují rozhodnutí, které má 60 stran a potom mě obeznámí s dalším postupem,“ uvedl premiér.

Kdo všechno vyvázl
* Zdeněk Kubiska
Bývalý šéf ZZN Agro Pelhřimov, který měl podle Seznamu vydání anonymních akcií také stvrdit.
* Jan Platil
Policie Babiše podezřívá, že dal členům vedení, kde byl i Platil za úkol, aby „fiktivně a účelově“ prodali dceřinou firmu ZZN Agro Pelhřimov předem určeným zájemcům
* Luděk Kalivoda
Kalivoda společně s Josefem Nenadálem a Janou Mayerovou, coby člen představenstva, v roce 2008 za Čapí hnízdo požádal jako malá a střední firma o přidělení padesátimilionové dotace z evropských fondů.
* Jaroslav Faltýnek
O zakrytí propojení Agrofertu a Andreje Babiše s firmou ZZN Agro Pelhřimov rozhodlo v roce 2007 představenstvo, ve kterém seděli Kubiska, Platil a Faltýnek.
Jak to možná celé bylo...
Premiér v demisi Andrej Babiš čelí obvinění z padesátimilionového dotačního podvodu pro jeho farmu Čapí hnízdo poblíž středočeských Olbramovic. Ta měla získat 50-milionovou dotaci pro malé a střední firmy z evropských peněz, i když patřila do miliardářova holdingu Agrofert. Farma je nyní ve svěřenském fondu kvůli zákonu o střetu zájmů. Verze obžaloby? Údajně právě proto, aby se na renonc nepřišlo, se firma ZZN AGRO Pelhřimov, která patřila do Agrofertu, přejmenovala na Čapí hnízdo. Šlo o akciovku se skrytým majitelem, o čemž měl rozhodnout i Jaroslav Faltýnek.

O dotaci se nakonec zajímal i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který připustil, že mohl být spáchán podvod. Oba politici byli už dvakrát vydáni Sněmovnou ke stíhání a hlavně pro premiéra je toto obvinění překážkou v jednáních o nové vládě.

Babiš na místě, kde má vzniknout první testovací okruh pro auta bez řidičů:




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.