Světoví politici slaví 100 let republiky: Popřát přijeli Merkel i Macron! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Světoví politici slaví 100 let republiky: Popřát přijeli Merkel i Macron!

Andrej Babiš přivítal v Praze německou kancléřku Angelu Merkelovou
Andrej Babiš přivítal v Praze německou kancléřku Angelu Merkelovou (Foto Blesk - Jakub Poláček)

Do Prahy se u příležitosti výročí 100 let od založení Československa sjeli evropští státníci. Přijela německá kancléřka Angela Merkel (64) i francouzský prezident Emmanuel Macron (40), který se večer setkal i s prezidentem Milošem Zemanem (74).

Spolkovou kancléřku Angelu Merkel přijal ale jen premiér Andrej Babiš (64, ANO). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Aha! sdělil, že partnerem kancléřky je premiér, nikoliv prezident. „Plně se soustředíme na prezidentské návštěvy na Hradě, to je naše úloha,“ napsal v esemesce.


Je ráda za přátelství
V Kramářově vile pak Merkel ocenila vztah mezi oběma státy. „Poté, co nacionálně socialistický režim v roce 1938 Československo rozdělil, tak můžeme být dnes velmi šťastní, že žijeme ve společném přátelství,“ řekla kancléřka. S Babišem se bavili i o migraci. Francouzský prezident Emmanuel Macron do Prahy přiletěl až navečer po schůzce se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou (55). Po audienci na Pražském hradě se setkal i s premiérem Babišem. A na Hrad chodí gratulace ze všech koutů světa – poblahopřála i britská královna Alžběta II. (92).

Babiš: Nechceme dál přijmout ani migranta, řekl před odletem za Merkelovou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.