Další smrt v Afgánistánu. Rotný Tomáš Procházka (†42): Psovoda zastřelili zezadu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Další smrt v Afgánistánu. Rotný Tomáš Procházka (†42): Psovoda zastřelili zezadu

Rotný Tomáš Procházka (†42)
Rotný Tomáš Procházka (†42) (Foto ara)

Další život českého vojáka vyhasl v Afghánistánu. Rotný a kynolog Tomáš Procházka (†42) byl od letošního srpna na své 4 misi, když jej zastřelil nejspíš afghánský voják. Smrtelné ráně přihlížel i parťák zesnulého – jeho pes.

Neštěstí se stalo v pondělí kolem 11:20 našeho času na základně Šindánd v provincii Herát, kde rotný sloužil, během rutinní akce. Jednotka se vracela s materiálem na dostavbu své základny, když v tom spustila střelba. Procházka zrovna seděl na korbě neopancéřovaného pickupu Toyota Hilux společně se svým psem. Smrtící kulku vypálil nejspíš spojenecký afghánský voják z pušky M14 na vzdálenost 80 až 100 metrů. Rána navíc mířila do zad. Život padlému Čechovi tak nezachránily ani helma, ani neprůstřelná vesta.

Další zranění

Při útoku byli zraněni i další dva čeští vojáci, kteří byli převezeni na základnu v Bagrámu. Jeden z raněných už byl propuštěn z péče lékařů, druhý je po operaci mimo ohrožení života a komunikuje s okolím. A přežil i pes zabitého kynologa. Ty měl v Afghánistánu Procházka dva. Vášnivého chovatele belgických ovčáků doprovázeli »hafani« Brett a Doky. Který s ním cestoval, není zatím jasné. Obě zvířata by se měla vrátit zpět do Česka a měla by být přecvičena u jiného kynologa.

Kdo útočil

V tuto chvíli armáda zjišťuje, jestli Afghánec útočil po vlastní ose, nebo jestli ho do tamní armády infiltrovalo teroristické hnutí Tálibán, s nímž tam i české jednotky svádějí bitvu. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty (54) ale střelec prý primárně necílil na české vojáky. „Byl to útok insidera (člověka zevnitř, pozn. red.) a byl veden na vojáky koaliční, nikoliv výhradně na české. Útočník nebyl z jednotky, kterou mentorují naše speciální síly,“ popsal situaci generálporučík. Bezprostředně po útoku byl střelec zajat českými bezpečnostními složkami, soudit ho ale budou Afghánci a lze předpokládat, že mimořádně přísně.

Bude povýšen

Procházka se účastnil mise jako příslušník 1. jednotky vlivu a podpory, která je nebojová. Letecký speciál s jeho ostatky by měl přistát v Praze dnes ve večerních hodinách. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (51, za ANO) je nyní armáda v kontaktu s rodinou padlého kvůli pohřbu. Vojáky ale domů stahovat nehodlá. „Z Afghánistánu neodcházíme, naše mise pokračuje,“ řekl odhodlaně. Procházka bude in memoriam povýšen na štábního praporčíka.

Útoky se stupňují

Zastřelený rotný Tomáš Procházka se stal již čtvrtým padlým českým vojákem za poslední rok v Afghánistánu. Před ním zemřeli na patrole štábní praporčíci Martin Marcin (†36), Patrik Štěpánek (†25) a Kamil Beneš (†28). Výbuch je zabil v srpnu. Minulý týden pak bylo zraněno 5 českých vojáků, kdy jeden z nich byl ve vážném stavu, ale mimo ohrožení života. Útok přišel poté, co Češi zabili pachatele bombového útoku na své tři vojáky. Padlé trojici udělí 28. října státní vyznamenání prezident Miloš Zeman (74). Podle informací Aha! rotný Procházka letos mezi vyznamenanými nebude, aby se rodina mohla vypořádat se svou ztrátou.

Zemřel otec dvou dětí

Padlý voják Procházka bydlel v Hrádku nad Nisou u hranic s Polskem. Otec dvou dětí žil podle místních sám a byl nejspíš rozvedený. Jeho životní vášní byli psi, se kterými nejen pracoval, ale účastnil se i různých soutěží. V Česku sloužil v rámci Centra vojenské kynologie v Chotyni. V Hrádku už na radnici vzniklo pietní místo se svíčkami a na zabitého vojáka vzpomínal i starosta Josef Horinka (Stan): „Tomáš Procházka… dobrý kamarád, parťák, chlap do nepohody, letitý účastník kynologické soutěže O pohár Kristýny, nás bohužel navždy opustil,“ uvedl na sociální síti.

Kde slouží Češi

Hlavní mise:

Afghánistán 340
Litva* 231
Irák 60
Lotyšsko* 55
Mali 50
Další mise:
MFO Sinaj 18
Ostatní 30
Celkem 784 vojáků
*Předsunutá alianční přítomnost (eFP) v Pobaltí

Zdroj Ministerstvo obrany

Víte, že:

Letos na misích v Afghánistánu zemřelo už 12 zahraničních vojáků, z toho 4 byli Češi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.