Nadrotmistryně Jarmila Palíšková (42) je naší první palubní střelkyní: Učila střílet Afghánské vojáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nadrotmistryně Jarmila Palíšková (42) je naší první palubní střelkyní: Učila střílet Afghánské vojáky

Díky Jarmile a jejím kolegům mohou být zachráněny lidské životy.
Díky Jarmile a jejím kolegům mohou být zachráněny lidské životy. (Foto Aha! – Petr Podroužek, AČR)

Na první pohled působí zcela nenápadně. Je drobná, štíhlá, ráda sportuje a zahradničí. Když se ale oblékne do své pracovní uniformy, jde z ní trochu strach. Aby taky ne! Nadrotmistryně Jarmila Palíšková (42) je totiž jednou ze dvou českých palubních střelkyň. V rámci výcviku skákala padákem a hned třikrát se zúčastnila misí v Afghánistánu, kde si dokázala vydobýt respekt i u místních vojáků.

Jarmilu uniformy lákaly už odmala. Původně chtěla pracovat u policie. Protože ale neměla maturitu, nepřijali ji. Svého snu se však jen tak nevzdala a na vojenské správě v Přerově si úspěšně zažádala o vstup do armády. „Prošla jsem základním vojenským výcvikem, dodělala maturitu a poté mě umístili na letiště v Bochoři,“ líčí Jarmila, která u armády začínala jako výkonný praporčík. Na starosti měla materiální zabezpečení vojáků základní služby. Na místě se nicméně dlouho neohřála, brzy se dostala k o poznání dobrodružnější činnosti.

Skok do neznáma
„Zlákal mě k sobě velitel skupiny záchranné a výsadkové přípravy,“ vysvětluje Jarmila. „Líbila se mi myšlenka pomáhat lidem, a tak jsem na nabídku kývla.“ Skupina po celý rok trénuje seskoky padákem, záchranu raněných osob z vrtulníku i různé varianty nouzového opuštění letounu. To všechno čekalo i Jarmilu. „Začala jsem s balením padáků, poté se samotnými seskoky. Nejdříve jsem musela vyskočit z výšky 400 metrů. To se otevřou dveře v letadle a vy pod sebou vidíte jen prázdnou díru,“ vzpomíná nadrotmistryně. „To vám jen prolétne hlavou, jestli jste udělal vše správně, aby se padák otevřel.“ Každodenní »dril« u záchranky ale Jarmile Palíškové časem přišel vhod. Po šesti letech totiž došlo k reorganizaci a ona dostala nabídku zkusit štěstí u palubních střelců. Stala se tak vůbec první ženou v historii české armády, která se k tomuto fyzicky i psychicky náročnému povolání dostala.

»Život« nosí ve vestě
Jarmilin pracovní oděv se skládá z nehořlavé kombinézy, rukavic, vesty a přilby. „Vesta obsahuje věci nutné k přežití,“ říká nadrotmistryně. „Samozřejmě v ní je zdravotní balíček, krabička poslední záchrany se sirkami, škrtadlo, kousek lihu na rozdělání ohně, vlasec, pár háčků pro lov ryb, zrcátko, malá pilka, fólie proti prochladnutí, sušené maso a energetické tyčinky.“ Všechny věci musí být na přesně daném místě, aby palubní střelci v případě nouze věděli, kde je najít, a neztráceli tak drahocenný čas hledáním. Přilba je zkonstruována tak, aby na ni bylo možné namontovat systém pro noční vidění. Kromě toho má dvojitou ochrannou clonu a štít.



Přečtěte si
josefvyskoc
19. 8. 2018 • 14:02

To musi být ženská !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.