Pohřeb Patrika Štěpánka: Nejmladší z vojáků už odpočívá v pokoji | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb Patrika Štěpánka: Nejmladší z vojáků už odpočívá v pokoji

Tři stovky lidí i kolegové z armády se přišly rozloučit s Patrikem Štěpánkem (†25).
Tři stovky lidí i kolegové z armády se přišly rozloučit s Patrikem Štěpánkem (†25). (M. Přibyl, Z. Schnapka, ČTK)

Tři stovky lidí i kolegové z armády se přišly rozloučit s Patrikem Štěpánkem (†25) - nejmladším ze tří vojáků, který zahynul v Afghánistánu rukou sebevražedného atentátníka.

Smuteční ceremoniál se konal v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí v Plzni. Ještě před jeho začátkem přeletěly nad kostelem stíhačky a rozezněly se zvony zvěstující, že Plzeň se loučí se svým hrdinou z Afghánistánu. Mši za padlého vojáka sloužili dva kaplani církve Českobratrské husitské. „Splnil svoji povinnost až do konce, jak přísahal. Obětoval se pro jiné. Jsou lidé, kteří si toho cení, co vojáci dělají. Jsou ale i tací, kteří si na něco pořád ztěžují a hledají ve vojácích chybu. I když jsem ho neznal, osobně se mě jeho smrt dotýká,“ uvedl vojenský Kaplan Vladimír Moravec.

Mše se v plném kostele odehrávala na přání rodiny pouze v kruhu přátel, známých, zástupců armády a vojenských kolegů. „Když jsme se poznali blíže, získal jsem v něm přítele. Pro každého by se rozdal, jak byl obětavý. Jsi super kamarád a budeš nám moc chybět,“ řekl jeden z vojáků, který se Štěpánkem sloužil. Čestné salvy pak ukončily smuteční obřad. Nikdo z armády nechtěl k pohřbu mluvit. Rakev odvezl pohřební vůz a tělo Štěpánka bude zpopelněno.



Roztrhal je výbuch

Útok sebevražedného atentátníka v Bagrámu nepřežili kromě Patrika Štěpánka i dva další čeští vojáci - Martin Marcin (†36) a Kamil Beneš (†28). Všichni sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zemřeli při pěší hlídce, když je roztrhal výbuch sebevražedného atentátníka, který se v jejich blízkosti odpálil.

Dostanou metály

Rotný Marcin a desátníci Beneš a Štěpánek byli ministrem obrany Lubomírem Metnarem povýšeni in memoriam do hodnosti štábního praporčíka. Prezident Miloš Zeman vyznamená všechny tři vojáky 28. října in memoriam medailí Za hrdinství.

Poslední rozloučení s vojákem Patrikem Štěpánkem v Plzni:




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.