Válečná fotografka (†22) vyfotila vlastní smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Válečná fotografka (†22) vyfotila vlastní smrt!

Minomet selhal, exploze zabila všechny přítomné, tedy i afghánskou autorku této fotky.
Minomet selhal, exploze zabila všechny přítomné, tedy i afghánskou autorku této fotky. (Foto ara)

Součástí vojenských konfliktů jsou už přes 160 let i fotografové zvěčňující válečné hrůzy. Ač na rozdíl od svých uniformovaných kolegů nemají v ruce zbraň, riziko jejich povolání je stejné – nemusí se vrátit domů. Tak jako Hilda Clayton (†22), která v Afghánistánu vyfotila i vlastní smrt…

Hilda byla členkou 4. brigádního bojového týmu 1. jezdecké divize americké armády a několik let působila na severu Afghánistánu. Specializovala se zejména na dokumentování výcviku tamních vojáků. A to se jí 2. července 2013 stalo osudným.

Selhání zbraně
Tehdy zrovna zaučovala afghánskou válečnou fotografku, zvěčňovaly spolu trojici vojáků, kteří trénovali střelbu z minometu. Zbraň však selhala, granát vybuchl v jejích útrobách a nastala mohutná exploze, která zabila jak ony vojáky, tak obě fotografky!
Ty ještě stačily naposledy zmáčknout spouště svých přístrojů, a obě tak vyfotily svou smrt. „Úmrtí Hildy Clayton symbolizuje, že stejně jako muži jsou i ženy v armádě stále častěji vystaveny nebezpečným situacím, které bohužel i při tréninku mohou někdy skončit fatálně,“ stojí v prohlášení americké armády.
Ta o úmrtí rodačky z Augusty v Georgii informovala pochopitelně už v roce 2013, mrazivé snímky z poslední vteřiny jejího života však zveřejnila až nyní.

Víte, že...
...první systematicky fotografovanou válečnou událostí, o které byla veřejnost informována, byla Krymská válka v letech 1853 až 1856?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.