Válečný pilot našel klid: Po 70 letech má konečně hrob! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Válečný pilot našel klid: Po 70 letech má konečně hrob!

Leží vedle přítele Billovy ostatky tak byly z Lindau převezeny zpět do Spojených států, kde byl konečně řádně pohřben se všemi poctami. Rodina ho nechala uložit hned vedle jeho nejlepšího přítele, Jima Louviera (†89).
Leží vedle přítele Billovy ostatky tak byly z Lindau převezeny zpět do Spojených států, kde byl konečně řádně pohřben se všemi poctami. Rodina ho nechala uložit hned vedle jeho nejlepšího přítele, Jima Louviera (†89). (Foto: ara)

Po více než 70 letech konečně nalezla jeho rodina klid. Ostatky mladíka, který zemřel za 2. světové války, se podařilo najít vrostlé do kořenů nenápadného stromu. Válečný pilot William James Gray Junior (†21) byl převezen do vlasti, navrácen rodině a pohřben se všemi poctami vedle svého nejlepšího kamaráda.

Druhá světová válka si vyžádala desítky milionů padlých po celém světě. Za každým z nich stojí tragický příběh. První poručík William James Gray mladší, zvaný Bill, je jedním z nich. Narozený po první velké válce v roce 1923, se nestihl dožít ani dvaadvacátých narozenin.

Osudná mise
Americký válečný pilot zemřel během bombové mise nad německým městečkem Lindau. Se svým strojem, kterému přezdíval Pretty Betty (Pěkná Betty), se po nárazu levého křídla do stromu 16. dubna 1945 zřítil a dlouhé desítky let zůstalo jeho tělo ponecháno bez povšimnutí. Ostatky dokonce postupem času dočista obrostl svými kořeny strom.

DNA se shodovala
Jeho havarované letadlo se našlo a podařilo identifikovat podle sériových čísel, Billovy ostatky však objeveny nebyly. Po dlouhých sedmdesáti letech se ho konečně podařilo najít při jedné z akcí, které mají za cíl hledat ostatky a pozůstatky po druhé světové válce. Pak už jen stačilo porovnat DNA kostí s DNA Billovy sestry – shodovala se...

Víte, že...
...Bill a Jim šli do války společně? Uzavřeli dohodu, že když se jeden z nich vrátí a ten druhý ne, postará se přeživší o rodinu padlého. Louvier dohodu dodržel - oženil se s Billovou mladší sestrou a zplodil s ní dvě děti - Jan Bradshaw a Douga Louviera, Billovu neteř a synovce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.