Výbuch v ostravském paneláku: Ozvala se rána a šlehaly plameny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Výbuch v ostravském paneláku: Ozvala se rána a šlehaly plameny!

Hasiči přijížděli k hořícímu bytu před 3. hodinou ranní.
Hasiči přijížděli k hořícímu bytu před 3. hodinou ranní. (Foto Aha! – Karel Janeček a HZS Ostrava)

Klidný spánek obyvatel ostravského paneláku přerušil mohutný výbuch. 46 nájemníků muselo být evakuováno. Mezi nimi byla také Zuzana Lipinová (56). Ta se teď obává, že v bytě nebude moci bydlet.

Zuzanu Lipinovou v noci na pátek probudila silná detonace. Potom viděla z okna šlehající plameny. „Slzy se mi vedraly do očí. Nejdříve to vybuchlo, pak se sypalo sklo. Z balkonu jsem viděla v oknech na protějším domu odraz šlehajících plamenů,“ popsala. Byla to právě ona, kdo po půl třetí ráno přivolal policisty a hasiče. „Říkala jsem, že tu něco hoří a vybouchlo to, že je všude dým, že nic není vidět. Byt jsem měla plný kouře,“ uvedla.

Přiotrávily se i děti
Opustit byty muselo 46 nájemníků. 26 z nich vyváděli hasiči v maskách, 14 lidí se nadýchalo kouře. „Jednalo se o tři děti ve věku čtrnácti, osmi let a dvou měsíců a dále jedenáct dospělých, šest žen a pět mužů,“ uvedl záchranář Lukáš Humpl. „Byt budu muset asanovat. Asi v něm takto žít nemohu,“ dodává Lipinová. V domě teď mají kompletně vytopené chodby vodou, a to nejen tou z hašení. „Vlivem velkého žáru prasklo etážové topení,“ vysvětlil hasič Petr Kůdela.

Soused: Vybuchl monitor
Jedním z těch, kteří bydleli nad bytem, v něhož zněl v pátek nad ránem výbuch, je Miroslav Hrubý (74). „Šlupka to ale byla solidní. Popraskaly mi dokonce i okenní tabule,“ řekl. Soused má podle něj příbytek zcela vyhořelý. „Nic mu nezbylo. Byl to takový žár, že se i v bytě nad ním rozškvařily umělohmotné židle. Víte, on náš soused rád hraje na počítači hry. Ta rána, to mu bouchl monitor,“ popsal možnou příčinu požáru.

Příčina zatím jistá není
„Plameny poškodily obývací pokoj bytu 2+1, balkon a část fasády, další škodu v celém bytě napáchal silný kouř a vlivem velkého žáru i prasklé etážové topení. Jeho voda vytopila hořící byt i byt pod ním. Předběžná škoda byla odhadnuta na 1 milion korun, příčina vzniku požáru je v šetření,“ řekl hasič Petr Kůdela.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.