Mise v Afghánistánu: Smrt vojáka Tomáše Procházky - Zákeřný střelec mířil na hlavu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mise v Afghánistánu: Smrt vojáka Tomáše Procházky - Zákeřný střelec mířil na hlavu

Rotný Tomáš Procházka (†42)
Rotný Tomáš Procházka (†42) (Foto ara)

Ani neprůstřelná vesta a pancéřová přilba nezachránily život Tomáši Procházkovi (†42) padlému v Afghánistánu. Smrtící kulka vypálená z pušky M14 totiž nezasáhla vojáka do zad, jak se předpokládalo, ale podle zjištění Aha! zezadu do hlavy.

Fatální rána vyšla z pušky americké výroby ze vzdálenosti 80 až 100 metrů a zasáhla Čecha zezadu. To, že Procházka nebyl střelen do zad, ale do hlavy, potvrdil Aha! dobře informovaný zdroj z ministerstva obrany. Padlému kynologovi nepomohlo ani to, že měl na sobě podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty (54) balistickou ochranu. Tedy neprůstřelnou vestu a pancéřovanou helmu. Česká armáda loni nakoupila nosič balistických plátů SPSC Magnum. Ten váží téměř 10 kilogramů a ve velkém jej používá i americká armáda. Ve výbavě by jej měli mít i čeští vojáci na zahraničních misích.

Zemřel na korbě

Rotný Tomáš Procházka zemřel v pondělí v afghánské provinci Herát, když seděl na korbě auta se svým psem a vracel se na základnu se stavebním materiálem. Zastřelil ho příslušník afghánské armády, kterého nyní vyšetřují tamní úřady, a zatím není jasné, z jakých pohnutek pálil. Vyšetřovatelé tak pracují i s verzí, že jej do armády infiltrovalo teroristické hnutí Tálibán, proti kterému Češi v Afghánistánu bojují. Při střelbě byli zraněni ještě další dva naši vojáci, ti ale byli mimo ohrožení života. Češi mají mimochodem letos dost nešťastnou bilanci – v srpnu v téže zemi zahynuli další tři čeští vojáci a za posledních 5 let tak po Američanech máme nejvíce mrtvých.

Pohřeb v listopadu

Ministr obrany Lubomír Metnar povýšil Procházku in memoriam na štábního praporčíka. Pohřeb s vojenskými poctami by měl proběhnout v Prachaticích, kde žijí rodiče padlého vojáka. Poslední rozloučení by podle informací Aha! mělo být v týdnu od 5. listopadu.

Na letišti Smutný pejsek chránil rakev: »Plačící« parťák

Ve středu krátce před půlnocí přistál na kbelském letišti vojenský speciál s ostatky Tomáše Procházky. Rakev byla zahalena do státní vlajky a zazněla i hymna. Na letištní ploše pietě přihlíželi prezident Miloš Zeman (74) nebo ministr obrany Lubomír Metnar (51, za ANO). A také jeden ze psů – Doky –, které měl Procházka s sebou v Afghánistánu. Druhý na plochu nemohl prý z důvodu, že byl cvičen k agresi. Podle poslankyně a šéfky sněmovního Výboru pro obranu Jany Černochové (45, ODS) hafan ztrátu páníčka těžce nesl. „Poprvé v životě jsem slyšela ovčáka plakat a viděla nejvěrnější bytost na světě chránit rakev,“ uvedla na sociálních sítích.

Zvyknou si

Oba pejsky teď, jak Aha! zjistilo, čeká 28-denní karanténa; pak si budou muset zvyknout na nového psovoda. Podle kynologa Ludvíka Pince každý pes prožívá odchod svého pána jinak. „Obecně je ale možné říci, že se psi se ztrátou pána vyrovnávají docela dobře. Takové ty filmové příběhy, kdy pes pojde steskem, moc časté nejsou,“ řekl Aha! s tím, že lépe se s takovými situacemi vypořádávají například němečtí ovčáci – právě německý a belgický ovčák Procházku doprovázeli na jeho misi. A Pinc zabitého velmi dobře znal. „Byl u nás jedním z nejpřednějších kynologů a jeho ztráta není citelná jen pro armádu, ale také pro celý kynologický obor,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.