Angličanka (50), které tranplantovali srdce vojáka (†38) padlého v Iráku: Rok měla chuť na pivo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Angličanka (50), které tranplantovali srdce vojáka (†38) padlého v Iráku: Rok měla chuť na pivo

Sherona Williamson
Sherona Williamson (Foto Facebook, scom)

Srdce se jí zastavilo, ale oživili ji. „Pokud vám neseženeme nové srdce, do dvou týdnů zemřete,“ řekli Britce Sheroně Williamson (50) zpříma. Štěstí měla i napodruhé a dostala (prý) orgán od vojáka, který zahynul v Iráku. Williams žije, ale... Cítí divné věci!

Žena z městečka Solihull v hrabství West Midlands trpěla myokarditidou, tedy zánětem srdečního svalu. I když jí tehdy lékaři okamžitě nasadili léky a následovaly dvě chirurgické ablace pro srovnání srdečního rytmu, zastavi lo se jí srdce.

Světlo před smrtí
„...a já najednou viděla světlo, o kterém hovoří lidi, že ho viděli na prahu smrti,“ vzpomíná Williamson. Když ji vrátili zpět mezi živé, nebylo pochyb o tom, že nutně potřebuje nové srdce. Jako zázrakem se pro ni jedno našlo o čtyři dny později – 19. března 2011. Ještě toho dne se podrobila transplantaci. „O muži, který mi srdce daroval, mi toho moc neřekli. Vím jen, že mu bylo 38 let a měl dvě děti,“ popisuje žena. Od sester pak zaslechla, že jde o vojáka padlého v Iráku.

Život od mrtvého
Možná si to vsugerovala, možná se takové věci dějí, ale každopádně začala cítit zvláštní věci. „Už ze spaní jsem prý křičela, že chci pivo. A od probuzení jsem neustále cítila pach vlhkých vlněných ponožek,“ vzpomíná Sherona se smíchem. Tyhle pocity u ní prý přetrvávaly asi rok, pak najednou zmizely. „Kdo ví, možná to byly poslední vjemy toho hrdiny,“ míní Angličanka. „Jsem mu vděčná za život, díky němu jsem mohla vidět, jak moje dcera dospívá,“ raduje se a pyšně dodává: „Dcera studuje na ošetřovatelku, chce se specializovat na léčbu srdeční činnosti.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.