Američan Raymond Thompson chodil po městě s nápisem: Hledám ledvinu pro manželku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Američan Raymond Thompson chodil po městě s nápisem: Hledám ledvinu pro manželku!

„Potřebuju ledvinu pro manželku, B+. 917-442-6202.“
„Potřebuju ledvinu pro manželku, B+. 917-442-6202.“ (Foto Twitter)

Pro editorku americké CNN Lilit Marcus to byl standardní pátek… Naobědvala se, šla do čistírny a pak byla v supermarketu vyzvednout léky. To ještě netušila, k jak silnému příběhu se nachomýtne a pomůže rozdmýchat: Při placení totiž najednou spatřila muže, který měl na batohu přilepený nápis: „Potřebuju ledvinu pro manželku, B+.“ A k tomu telefonní číslo 917-442-6202.

Ačkoliv Lilit z etických důvodů nefotí lidi na veřejnosti a fotografie pak už v žádném případě nedává na sociální sítě, tentokrát se odhodlala udělat obojí... Dobře totiž zná sílu internetu. Během pár hodin se fotografie umístěná na sociální síť Twitter stala virální senzací!


Snímek ihned sdílela řada velkých celebrit, včetně české tenisové legendy Martiny Navrátilové (62)! To byl 22. prosinec... Od té doby byl příspěvek téměř 22 000krát sdílen a nasbíral přes desetitisíce »lajků«! Muž, který byl mezitím identifikován jako Raymond Thompson z New Yorku, účet na Twitteru nemá, ale věděl, že se něco děje, když mu z ničeho nic začali volat a psát lidé z celého světa! Všichni s nabídkou jemu a jeho nemocné paní pomoci. „Je odkázaná na umělou ledvinu, filtrování krev bere strašně moc energie,“ shrnul manželčin stav.


Lidi, kteří nabídli pomoc, začne po novém roce obvolávat. Odmítá veškeré finanční dary, jde mu jen o ledvinu pro manželku. Souběžně ale chce ostatní inspirovat, aby vstoupili do dárcovských registrů. „Nemoc nezajímá, kdo jste... Přihlaste se a staňte se dárci. Na světě je tolik lidí, co orgány a hlavně ledviny opravdu potřebují,“ hlásá Raymond.
Ze 100 000 jedinců, kteří minulý rok ledvinu potřebovali, orgán dostala pouhá pětina.

Vyměnil orgán za iPhone!
Často vtipkujeme, že bychom za něco dali i ledvinu. Siao Wang (25) z Číny to jako jeden z mála vzal doslovně. Když v roce 2010 vyšel nový iPhone 4, tolik ho chtěl, že šel na ilegální kliniku prodat ledvinu za 3 200 dolarů (cca 72 000 Kč). „Vždyť k životu potřebuju jen jednu,“ holedbal se tehdy. Jenže ilegální felčaři zákrok zpackali dárci zanesli mu do těla infekci. Vysněný iPhone si sice koupit stačil, záhy nato ho ale nákaza skolila a oslabené tělo jí nedokázalo čelit. Od té doby leží v kómatu a nikdo netuší, zda se někdy vůbec probere...

Ledviny jsou naprosto klíčovým orgánem. Pro lidské tělo fungují jako jakýsi filtr nečistot.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.