Exotická liána rozkvetla: K opylování využívá ptáčky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Exotická liána rozkvetla: K opylování využívá ptáčky

Do bohatých květů se nacpou ptáci, kteří hledají sladký nektar.
Do bohatých květů se nacpou ptáci, kteří hledají sladký nektar. (Foto Botanická zahrada)

Obrovské růžové květy! Tak rozkvetla teplomilná  liána ve skleníku Fata Morgana v botanické zahradě v Troji. Velkými květy u stropu skleníku však láká zbytečně. Chybí jí totiž ptáci.

Tropické krásky si všimnete tak, že na zemi narazíte na velké popadané růžové trumpety, pak zvednete hlavu a žasnete! Liána »Tecomanthe dendrophila«, česky též Tekomante totiž kvete výraznými květy. Některé »trumpety« jsou dlouhé až 12 centimetrů! „Na Nové Guinei, odkud pochází, ji neopyluje hmyz, nýbrž malí ptáci,“ vysvětlila Aha! Klára Hrdá, mluvčí Botanické zahrady v Troji. Tekomante však své opeřené pomocníky v botanické zahradě nemá. Ve sklenících sice ptačí zpěv slyšet je, ale jde jen o nahrávku.

Kozy je sežraly

K rodu Tekomante patří i vzácný druh »speciosa«. Tato bělokvětá liána roste pouze na Tříkrálových ostrovech. Jenže rostlina zachutnala dovezeným kozám. Ty ji sežraly a v přírodě se zachovala už jen jediná rostlina. Nyní patří mezi nejohroženější rostliny světa a vědci se ji snaží namnožit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.