Co všechno máme po pralidech!? 7 důvodů, proč se chováme v lecčem stejně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co všechno máme po pralidech!? 7 důvodů, proč se chováme v lecčem stejně

Co všechno máme po pralidech!?
Co všechno máme po pralidech!? (Foto scom)

Před 70 000 lety bylo lidstvo na pokraji vyhynutí. Na celé planetě zůstal jen »hlouček« 2000 pralidí. A to je důvod, proč mají dnes všichni lidé skoro stejnou DNA a ve spoustě případů mají stejné pocity a potřeby...

Kvůli extrémním klimatickým podmínkám se před 70 000 lety snížila velikost populace pralidí na tak nízkou úroveň, že hrozilo vyhynutí lidstva. Těch 2000 »přeživších«, kteří obývali území Afriky, se ale paradoxně kulturně posunulo. Začali vyrábět lepší nástroje k lovu, začalo se u nich rozvíjet abstraktní myšlení a také umění. A díky téhle »hrstce« pralidí máme v sobě zakódovaná určité chování a potřeby.

1. Proč ženám záleží na vzhledu?

Ženy pečují o svůj vzhled víc než muži proto, že tím podvědomě o muže soupeří. Mužů totiž bylo vždy méně než žen. Dost jich umíralo při lovu, později i ve válkách. Proto i dnes mají muži v genech zakódovanou touhu riskovat a jsou náchylnější k nemocem. A také v současnosti se ženy stále dožívají vyššího věku než muži.

2. Proč nám naskakuje husí kůže?

Zajímalo vás někdy, proč se nám v zimě, při stresu či rozrušení zježí chlupy po těle a naskakuje nám tzv. husí kůže? Je to pozůstatek z doby, kdy naši prapředci chodili nazí. Zježená srst je totiž lépe izolovala před chladem a v případě nebezpečí zase vyvolávala dojem, že je prapředek větší a silnější.

3. Proč máme nevěru v genech?

Člověk je nevěrný proto, že ho tak naprogramovala příroda, aby měl (stejně jako 99,9 % jiných živočichů) větší šanci se rozmnožit. Samička šimpanze – našeho nejbližšího příbuzného – má v průběhu říje sex v průměru s 35 samci. Monogamie byla lidmi vytvořena uměle. Velký vliv na to totiž měl (ne)dostatek materiálních prostředků. Materiální zabezpečení totiž hraje ve vztazích velmi důležitou roli.

4. Proč máme zuby moudrosti a kostrč?

K čemu jsou, když jsou vlastně nepotřebné? Kostrč je pozůstatkem zakrnělého ocasu, zatímco zuby moudrosti využívali prapředci k rozmělňování rostlin, které tvořily převážnou část jejich jídelníčku.

5. Proč nesnášíme skřípot nože o talíř?

Asi se nenajde nikdo, komu by nehty skřípající o tabuli nebo skřípot nože o talíř nevadil. Je to zvuk velmi podobný křiku opic. A ten byl pro pralidi varováním před blížícím nebezpečím.

6. Proč jsou pro muže přitažlivější blondýnky?

Jak už jsme se zmínili, v pravěku bylo mužů méně než žen, takže muži byli vybíraví a často hledali něco neobvyklého – jako ženu s blonďatými vlasy. Navíc světlé vlasy byly i symbolem mládí a plodnosti. Ženské vlasy totiž s rostoucím věkem tmavnou, kvůli úbytku ženského pohlavního hormonu estrogenu.

7. Proč ženy rády červenou a muži modrou?

Proč mají ženy většinou rády červenou nebo růžovou? V pravěku obstarávaly sběr čerstvého ovoce, které bývá načervenalé. Muži byli zase zdatní lovci a oblíbili si modrou jakožto barvu oblohy při hezkém počasí, tedy vhodném času pro lov.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.