Tragédie problémového vrtulníku, při níž zahynuli 4 lidé: Pilot často dostával pokuty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragédie problémového vrtulníku, při níž zahynuli 4 lidé: Pilot často dostával pokuty!

Zahynul i majitel a pilot Bohumil D.
Zahynul i majitel a pilot Bohumil D. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, HZS)

Čtyři mrtví po pádu vrtulníku v Plzni... Stroj Robinson 44 Raven měl před nehodou v merku Úřad pro civilní letectví. Řešil několik stížností na hluk, ohrožování čápů v blízkosti heliportu či přistávání na nepovolených místech. 

Při tragédii, kdy se helikoptéra propadla do výrobní haly, zahynula ve středu čtyřčlenná posádka. Tři Thajci(†57, †46 a †45), kteří byli v Česku na obchodním jednání a Bohumil D. (†31), generální ředitel firmy, která stroj vlastnila. Stížnosti na manévry vrtulníku řešil v minulosti Úřad pro civilní letectví. „Částečně tam byly pokuty a částečně tam byly nějaké další sankce. Detaily komentovat v tuto chvíli nemohu,“ řekl mluvčí úřadu Vítězslav Hezký, jak byly problémy řešeny.


Nyní se havárií zabývají komisaři z Ústavu pro odborné zjišťování leteckých nehod (ÚZPLN). Zkoumají trosky motoru a kabiny. „Zároveň sháníme dokumentaci k vrtulníku, který si majitel koupil v červenci tohoto roku někde v Itálii,“ řekl Josef Bejdák, šéf vyšetřovací komise. Šetření potrvá zřejmě do konce roku.
Víc informací zatím neposkytli ani policisté. „Čekáme na výsledky soudní pitvy, výsledky od Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, vyslýcháme svědky, vyhodnocujeme stopy,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Není tak zatím jasné, ani kdo v osudný okamžik pilotoval.

Na průmyslovou halu v Plzni spadl vrtulník:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.