Vrtulník začal hořet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vrtulník začal hořet

Pilot nezvládl pokus přeletět dráty vysokého napětí.
Pilot nezvládl pokus přeletět dráty vysokého napětí. (ilustrační foto ara)

Škrtl vrtulí o dráty, a byl konec. Havárie vrtulníku, která si v březnu 1967 vyžádala dvě lidské oběti, se stala mezi obcemi Světlíky a Zátoň na Českokrumlovsku. 

Standardní vyšetřování neštěstí vedla kriminální služba tehdejší Veřejné bezpečnosti spolu s bývalou československou Státní leteckou inspekcí. Došly společně k závěru, že pilotovi, jehož totožnost média neuvedla, se stal osudným manévr, během kterého měl jeho stroj přeletět dráty vysokého napětí ve výšce necelých třiceti metrů.

Při zmíněném leteckém neštěstí na jihu Čech zahynul i druhý člen posádky, médii také nejmenovaný. A to poté, co se neovladatelný vrtulník zřítil na vozovku, kde vybuchl a začal hořet. Po silnici v osudných chvílích naštěstí neprojíždělo žádné vozidlo. Muži na palubě helikoptéry bohužel neměli naději na přežití. Jestli šlo o chybu lidského faktoru, nebo o fatální technickou závadu, není dodnes jasné.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.