Tanečnice spadla do propadla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tanečnice spadla do propadla

Nastražil někdo úmyslně baletce v divadle past?
Nastražil někdo úmyslně baletce v divadle past? (Ilustrační foto ara)

 Zděšení účinkujících i diváků v Národním divadle vyvolala před Štědrým dnem roku 1893 nešťastná událost. Při večerním představení spadla sólová tanečnice Anežka W. otevřeným propadlem do sklepení pod jevištěm.

Proč zůstalo propadlo otevřené, není jasné. Spekulovalo se, že šlo o úmysl a někdo se chtěl umělkyně zbavit. Ta byla převezena do Všeobecné nemocnice. Na lůžku přicházela občas k vědomí a poznávala osoby kolem sebe. O její stav projevovaly zájem i osobnosti veřejného života, třeba místodržitel hrabě Thun, dvorní rada Dörfl či předseda družstva Národního divadla Růžička.
Lékařům se podařilo Anežku uzdravit, ale s důrazným upozorněním, že tanci už se nemůže věnovat. Neposlechla, tanec ji živil, a zdraví to odneslo. Objevily se závratě, křeče, bezvědomí – zlé následky zranění... Deset let od nehody už nemohla tančit, ani pracovat, zůstala na krku stařičké mamince, která se musela živit jako pradlena. A z celebrit se o její osud už nikdo nezajímal. List Národní politika v roce 1907 psal: „Kdo má lidské srdce a může nebohým přispěti, byť i nejmenší podporou nebo poskytnutím lehké práce pro starou matku nebohé tanečnice, vykoná záslužný čin pravé humanity.“ Smutné čtení...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.