Dejte pozor na zelené nebezpečí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dejte pozor na zelené nebezpečí!

Sinice mohou být zdraví nebezpečné.
Sinice mohou být zdraví nebezpečné. (Profimedia.cz)

Horké letní dny přímo vybízejí k natáhnutí plavek a ke skočení do chladivých řek, rybníků či vodních nádrží. Ale před takovým skokem je potřeba se trochu zamyslet. A to nejen nad teplotou či hloubkou. Velké problémy totiž může způsobit i přítomnost nežádoucích mikroorganismů, jako jsou sinice.

 Hrozí trvale rozostřené vidění
„Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Tento zánět se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i jejich zarudnutím se zvýšenou sekrecí,“ uvádí MUDr. Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize. Koupání a plavání v takto znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Pozánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti.



Napadají střeva, žaludek i játra    
Vodní mikroorganismy sinice, zvané též cyanobakterie, jsou součástí planktonu. Masovému nahromadění sinic u hladiny se říká vodní květ. Nejčastěji k němu dochází právě nyní. Koupání ve vodě zasažené vodním květem odborníci rozhodně nedoporučují. Sinice totiž mohou způsobovat také střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, dechové potíže v krajním případě i poškození jater.



Kdo by si měl dát pozor
› lidé léčící se s chronickými záněty spojivek či víček
› těhotné ženy
› ti, kdo používají kontaktní čočky
› alergici a astmatici
›  senioři
› malé děti

Když už se koupat musíte...
•    V první řadě se po koupeli ihned neutírejte ručníkem, který sinice ještě více vetře do pokožky nebo do očí.
•    Co nejdříve po vykoupání si pečlivě osprchujte celý povrch těla čistou vodou.
•    Koupání ve vodě se sinicemi by nemělo trvat déle než 10 minut, než se kůže rozmočí a začne více absorbovat zdraví škodlivé látky.
•    Rozhodně neotevírejte oči pod vodou.

První pomoc při zasažení očí
„Nejvhodnější je vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. V případě přetrvávajících potíží doporučuji navštívit očního lékaře,“ radí MUDr. Mikšovská.



Test: Jak poznat, že jsou ve vodě sinice?
Plastovou láhev naplňte vodou a nechte alespoň 20 minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru »sekaného jehličí nebo zelené krupice« a voda přitom zůstane čirá, jedná se z největší pravděpodobností o sinice.

Zelený bazén – První pomoc:
I v bazénu se po pár horkých dnech objeví sinice. V tomto případě pomůže jen chlor. Ten veškeré zárodky zničí, a přitom z bazénové vody rychle vyprchá. Nejdříve ale odstraňte řasy ze stěn i dna vysavačem. Pak přidejte větší množství chloru, nebojte se vodu přechlorovat, při teplotě vody nad 24 stupňů Celsia se chlor rychle odbourává, takže se nemusíte bát, že byste se dlouho nemohli koupat. Hodnotu pH zvyšte na horní hranici, tedy 7,4. Nechte filtraci stále zapnutou a pravidelně filtr propírejte. Zbylé odumřelé řasy pak odsajte vysavačem. Jakmile bude bazén opět čistý, pořádně propláchněte filtr.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.