Letní nástrahy zažívání: Praktické rady internisty a nutriční terapeutky!

Léto je pro většinu lidí synonymem pro příjemné činnosti, mezi které patří především grilování, výlety, vodní sporty nebo relaxace u moře. Všechny tyto radovánky však mohou pokazit nečekané komplikace v podobě potíží se zažíváním.
Dehydratace, konzumace tučných jídel a alkoholu vedou jak k riziku vzniku neinfekčního zánětu žaludku, tak k riziku vzniku žlučníkových obtíží a v nejtěžších případech i ke vzniku akutního zánětu slinivky břišní. „Vzhledem k vysokým teplotám je v létě riziko dehydratace s možným zhoršením funkce ledvin nebo jejich selháním výrazně pravděpodobnější. Vyšší teploty způsobují rovněž větší prokrvení kůže a svalů, hrozí riziko zhoršeného prokrvení trávicího traktu se všemi výše popsanými důsledky,“ vysvětluje doc. MUDr. Pavel Kohout, primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze, a doporučuje: „Pokud dochází ke zvýšenému pocení při sportu nebo náročné práci, je potřeba myslet na pitný režim. Vhodné je doplňovat s tekutinami i minerální látky, především sodík, draslík a hořčík.“
Grilování
Jídlo z grilu je chuťově atraktivní, a proto v létě velmi oblíbené. Hlavní nebezpečí představuje nedostatečná úprava masa, nebo naopak maso přepálené. Při grilování většinu neuspokojí menší porce masa či zeleniny, dochází k nadměrné konzumaci a tím i k většímu riziku zažívacích potíží.
Vhodná svačina
Na výlety připravuje spousta rodičů svačiny. V letních horkých dnech se jídlo rychle kazí, proto je vybírat potraviny, které nepodléhají zkáze, nebo je vhodně uchovávat. Na cesty autem se doporučuje hlavně dostatečné množství neslazených nápojů, popřípadě něco »malého«. to být suché potraviny, například celozrnné sušenky, tyčinky s ořechy, semínky, ale bez polevy, dále ovoce – jablko, banán či nějaké sušené.
All inclusive
Pro trávicí systém představuje riziko také stravování »all inclusive«, kdy se hosté snaží ochutnat najednou vše, co se nabízí. „Když problémy se zažíváním nastanou, doporučuje se zejména strava bez hrubé vlákniny, to znamená s vyloučením celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny se slupkou, zrníčky nebo semínky a luštěnin. Neměla by se konzumovat také smažená, tučná, kořeněná a přeslazená jídla,“ vypočítává Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.
Jak v létě odlehčit trávicímu systému
➤ Půlku talíře zaplňte zeleninou, například zeleninovými saláty s různými druhy semínek, pečenými paprikami, lilky a rajčaty, brokolicí s mrkví připravenými v páře.
➤ Vybírejte jednodušší úpravu libového masa, jako je pečená ryba na citronech, kuřecí plátek pečený v alobalu s rajčaty a bazalkou nebo telecí nudličky se žampiony sypané sýrem.
➤ Zařazujte do jídelníčku těstovinové saláty se zeleninou a třeba tuňákem, saláty s luštěninami, kuskusem nebo bulgurem, vyzkoušejte quinou, jáhly, pohanku. Na svačiny využívejte bohatou nabídku ovoce a připravujte si například ovocné saláty s ořechy.
➤ Místo majonézy používejte bílý jogurt. Omezte množství smažených jídel, jako jsou smažená masa, hranolky, americké brambory. Snižte konzumaci knedlíků, omáček, dortů, zákusků, moučníků s máslovými krémy, šlehačkou. Dodržujte pitný režim a v horkých letních dnech navyšte množství nápojů, které by měly být neslazené (pramenitá voda, přírodní minerální ředěný 100% džus, domácí ice tea aj.).