Vyzrajte na otravy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vyzrajte na otravy

Foto: profimedia.cz
Foto: profimedia.cz (profimedia.cz)

Někteří kolegové dokážou z poklidného pracoviště vytvořit peklo. Fňukají, pomlouvají, prudí a donášejí. A než je prokouknete, může vás to stát prémie i kýbl nervů. Aha! vám poradí, jak poznat nejhorší typy kolegů a jak na ně vyzrát.

Podrazák
Rád strká nos do cizích věcí a kolegialita je pro něj sprosté slovo. Nenápadně poslouchá cizí hovory, sleduje co se kolem šustne a s každou prkotinou běží za šéfem. Na pracovišti vytváří atmosféru nedůvěry a nejistoty.
Jak na něj: Dávejte si na něj pozor, vyhýbejte se mu a rozhodně se mu nesvěřujte. Drobné průšvihy před ním nezmiňujte, s většími běžte sami rovnou za šéfem.

Lenoch
Neustále vypadá zaneprázdněně. Nevidíte ho jinak než se složkami plnými lejster a s vyčerpaným výrazem v obličeji. Přitom se ale nepředře a moc práce za ním vidět není. A když je potřeba skutečně zabrat, má milion výmluv, co všechno ještě musí zvládnout.
Jak na něj: Nenechte se od něj úkolovat. Umí být velmi rafinovaný a výborně zvládá umění žadonit o pomoc. Odmítněte ho s tím, že sami máte práce dost. Jinak dřít budete vy a smetanu slízne on.


Smraďoch
Je těžkou ránou pro čichové buňky, hlavně v létě. To se sice potí všichni, páchne ale jen někdo. Někteří smraďoši o svém zápachu nevědí, další (tzv. chlapáci) jsou na něj hrdí. Trvalý pach potu ale dokáže ostatním pořádně znepříjemnit pracovní den.
Jak na něj: Bystřejším stačí položit na stůl mýdlo nebo deodorant. Méně chápavým je dobré taktně říct, jak se věci mají.

Drbna
Rozhodně nemusí jít o bytost ženského pohlaví. Důležitá je jen touha po sbírání zákulisních informací a jejich roznášení po širokém okolí. Umí proklevetit velkou část pracovní doby a nikdo před ní není v bezpečí.
Jak na ni: Nešiřte před ní žádné neověřené informace, protože je okamžitě »pošle« dál. Nesvěřujte se jí, ani když se dušuje, že nikomu nic neřekne. Tím spíš to s chutí roznese.

Prudič
Vyskytuje se ve více druzích, které mají jedno společné – prudí a prudí. Cvakají propiskou, okusují si nehty, praskají klouby, popotahují, posmrkávají nebo se šťourají v nose či uchu. Jejich zlozvyky ostatní znervózňují, ruší a vytrhují z práce.
Jak na něj: Pokud nejste schopni si na jeho zlozvyk zvyknout nebo ho ignorovat, musíte se ozvat. Ideální je domluvit se s ostatním i kolegy a postavit se mu v jednotném šiku.

Skuhral
Brnká na nervy kolegů, protože pracovní dobu vyplňuje skuhráním, fňukáním, sípáním a chrchláním. Sebemenší bolístku neskutečně zveličí, ale na nabídku, aby zůstal doma, bolestínsky namítá, že nemůže, protože jeho práci za něj nikdo neudělá.
Jak na něj: Vyhněte se mu obloukem. Zdůvodnit to můžete tím, že se snadno nakazíte. Pokud vás »odchytí« a líčí své problémy, trumfněte ho závažnějšími trablemi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.