5 let od smrti Moniky a Klárky. Kramného žádost: OBNOVA PROCESU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 let od smrti Moniky a Klárky. Kramného žádost: OBNOVA PROCESU

Petr Kramný od počátku vinu odmítá.
Petr Kramný od počátku vinu odmítá. (Foto ara)

Jediná naděje! Po zamítnutém dovolání a ústavní stížnosti je pro Petra Kramného (40) poslední možností obnova procesu. Zažádal o ni včera, o pátém výročí smrti manželky Moniky (†36) a dcery Klárky (†8).

Kramný se svou advokátkou Janou Rejžkovou zkouší poslední možnost na zvrat v jeho trestní věci. „Návrh na povolení obnovy řízení je v tomto okamžiku podán. Nebudu komentovat důvod a obsah tohoto procesního úkonu,“ uvedla Rejžková na sociální síti.
Tento návrh může odsouzený podat kdykoliv. „Je ale třeba, aby předložil nový důkaz, který nemohl být použit v řádném řízení,“ řekl Aha! advokát Jan Černý. Rejžková sice nespecifikovala, o co se opírá, spolek Šalamoun ale už v minulosti zveřejnil skutečnosti, které by Kramného obhajoba mohla před soudem vytáhnout.

Převratné posudky?

Jde především o znalecké posudky, které zpochybňují, že Monika a Klárka zemřely po zásahu elektrickým proudem. Zpracovali je uznávaní odborníci Ivo Šteier a Alexandr Pilin a podle spolku Šalamoun znalci došli k závěru, že proud nezabíjel. Druhou skutečností má být chyba v policejním vyhodnocení odposlechů Petra Kramného, kde se objevila věta, že „mu všechno vyšlo, i v tom Egyptu.“ „Tato věta v hovoru vůbec nezazněla,“ uvedl místopředseda spolku Václav Peričevič.

Nová skutečnost

„Novým důkazem může být i znalecký posudek, ale měl by se týkat nové skutečnosti, nebo přinést něco naprosto převratného, jinak nemusí být soudem přijat,“ uvedl advokát Černý. „Co se týče odposlechu, pokud byly k dispozici zvuková i písemná verze, pak tomu důkazu nelze kromě technické chyby mnoho vyčítat,“ uzavřel Černý.

Vražda v Egyptě

Podle soudů je Kramný zabil 30. července 2013 během dovolené v egyptské Hurghadě elektrickým proudem a dostal za to výjimečný trest 28 let. Nic nepomohly ani revizní znalecké posudky, dovolání nebo ústavní stížnost.

Znalci na lavici obžalovaných

Znalecké posudky byly »horkým zbožím« v kauze Petra Kramného už v minulosti. Radek Matlach a Igor Fargaš zpracovali posudek obhajoby, kde tvrdili, že Moniku a Klárku mohla zabít otrava z jídla, ačkoliv zásah proudem úplně nevyloučili. Státní zastupitelství na ně podalo obžalobu pro křivou výpověď. „To, co nám je kladeno za vinu, je nesmysl,“ řekl znalec Matlach. I tak ale s kolegou bude muset k soudu, tentokrát jako obžalovaný.

Co říkají příbuzní?

Příbuzní zemřelé Moniky se k novému kroku zatím vyjadřovat nechtějí. „Počkejme si na soud,“ vzkázal její bratr Radmil N. přes advokátku Kláru Long Slámovou. Matka Kramného Irena Rychlá byla sdílnější. „Je jedině dobře, že paní doktorka návrh na obnovu procesu podala. Protože můj syn neudělal nic. Potřebuji, aby ho zprostili obžaloby a pustili domů,“ řekla Aha!.

Případ Petr Kramný v datech

30. 7. 2013
Monika a Klárka byly nalezeny mrtvé v hotelovém pokoji.

3. 8. 2013
Šéf nemocnice v Hurgadě řekl, že žaludky zemřelých byly rozleptané silným jedem.

8. 8. 2013
Ostatky zemřelých byly převezeny do Ostravy.

15. 1. 2014
Kramný podstoupil test na detektoru lži.

18. 2. 2014
Byl obviněn z dvojnásobné vraždy.

25. 4. 2015
Moravskoslezští kriminalisté uzavřeli případ s tím, že Kramný vraždil elektrickým proudem.

7. 1. 2016
Soud uznal Kramného vinným z dvojnásobné vraždy a poslal ho na 28 let do vězení.

1. 6. 2016
Vrchní soud potvrdil Kramnému trest 28 let.

19. 4. 2017
Nejvyšší soud zamítl Kramného dovolání.

7. 3. 2018
Ústavní soud zamítl stížnost.



Přečtěte si
janakveton
31. 7. 2018 • 08:29

Jsem zvědavá na to, jak to dopadne. Pořád tomu nějak vnitřně nemůžu uvěřit, že to udělal. Nevím. Otázkou je, kdo to tedy potom byl!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.