Do Česka přilétl MODRÝ ANDĚL | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Do Česka přilétl MODRÝ ANDĚL

Při tankování na legendární Route 66.
Při tankování na legendární Route 66. (Foto Aha! – Slávka Červená, Zdeněk Jurásek a Tomáš Zindler, scom)

Legendární americkou dálnici Route 66 (R 66) brázdil více než 20 let. Chevrolet Bel Air 1957 zvaný Blue Angel bude mít nyní nový domov v České republice, konkrétně ve Zlíně.

Majitelem modrého krasavce se stal prezident České asociace Route 66 Zdeněk Jurásek, který vůbec poprvé projel legendární silnici v roce 1998 na kole. Letos po ní cestoval po šestadvacáté. „Jezdím tam s motorkáři. S kameramanem Tomášem Zindlerem jsme už natočili dva úspěšné celovečerní filmy,“ řekl. Za ta léta tam získal mnoho přátel. A tak se stalo, že mu byl nabídnut tento krásný vůz.


„Nikdy jsem si nemyslel, že by modrý chevrolet přítele a aktivisty Route 66 Martyho Bilecki (85) a jeho ženy Geri (82) z města Morris ve státě Illinois někdy mohl změnit majitele,“ přiznal Jurásek. Před několika týdny dostal nabídku. Marty se rozhodl vzhledem k problémům se zrakem, že svůj klenot prodá. „A přál si, aby unikát našel domov v »routáckých« rukách. S Route 66 byl spjat 60 let,“ líčil Jurásek.
Nejprve myslel, že vůz nechá za oceánem. Pak ale přišel jiný nápad. Co »chevyho« představit na Evropském festivalu ve Zlíně, který se uskuteční od 10. do 12. srpna. Nechal si ho proto po moři poslat. Včera ho vyzvedl a přijel s ním do Zlína. V Česku jde o unikát. „V tomto provedení je rozhodně jediný u nás. Jde o raritu,“ potvrdil dlouholetý sběratel amerických vozů Robert Sivík (54).

Komplet původní
The Blue Angel je ve stoprocentní kondici. Vše je na něm původní. Ještě před čtyřmi lety v něm Marty a Geri absolvovali jeden ze svých výletů z Illinois do Kalifornie a zpět. Nedávno se vůz objevil i na titulní stránce magazínu americké firmy Danchuk.

Cenu tají
O nabídce na koupi neuvažoval dlouho. O ceně ale mluvit nechce. „Byla oboustranně výhodná. Pro někoho je to běžné auto. Ale pro fanoušky Route 66 je to sběratelský unikát, protože vůz se tam vždycky pohyboval,“ řekl pouze.

U.S. Route 66
Slavná route 66 byla od roku 1926 mezistátní dálnicí. Vedla z Chicaga (Illinois), přes Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexiko, Arizonu a Kalifornii, kde v Los Angeles končila. Měřila celkem 3940 km. V roce 1985 byla nahrazena soustavou dálnic. Od 90. let minulého století je z ní turistická atrakce, kam míří tísíce nadšenců.

Bel Air
Proč dostala jméno Bel Air? Tenhle název je synonymem luxusu, ve čtvrti stejného jména žijí v Los Angeles celebrity a boháči ve výstavních domech.

Chevrolet Bel Air
Osm generací Chevroletu Bel Air a dva modely vyráběné speciálně pro kanadský trh mezi lety 1950 až 1981. To je americká krása s leštěným chromem na čtyřech kolech. Ročník 1957 je druhou generací vozů s ladnými tvary.



Jméno jako závodník
Vozy Chevrolet nesou jméno po švýcarském závodníkovi, který odešel za svým americkým snem. Louis Chevrolet se narodil 25. prosince 1878 v La Chaux-de-Fonds, Neuchâtel. Spolu s Durantem, zakladatelem General Motors, založil závodník firmu Chevrolet Motor Car Company a zahájili výrobu automobilů, které mají logo ve tvaru švýcarského kříže. Ze společnosti po neshodách Chevrolet nakonec odešel, 6. června 1941 zemřel v Detroitu na následky komplikací operace nohy, kterou mu amputovali. Je pochován v Indianapolis v Indianě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.