Sokolové v Praze na svém XVI. sletu: Dojemně oslavili Československo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sokolové v Praze na svém XVI. sletu: Dojemně oslavili Československo!

Na vrcholu třípatrové lidské pyramidy vlály česká a slovenská vlajka.
Na vrcholu třípatrové lidské pyramidy vlály česká a slovenská vlajka. (Foto Aha! – Mária Rušinová)

V duchu oslav sta let Československé republiky se nesl XVI. všesokolský slet, který ve čtvrtek a včera vyvrcholil hromadnými skladbami na pražském stadionu Eden. Premiér Babiš se ale od sokolů vřelého přijetí nedočkal, podstatná část ochozů na něho pískala.

Sokolové hned při slavnostním nástupu vytvořili na ploše stadionu siluetu bývalého Československa. Na nástup cvičenců dohlíželi jezdci, kteří představovali dva zakladatele republiky – prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a slovenského politika Milana Rastislava Štefánika. Současný premiér Andrej Babiš ale příliš vřelé přijetí nezažil. Část sokolů, jichž do Prahy dorazilo celkem patnáct tisíc, ho vypískala. „Jsou to lidi, kteří mě nesnášejí, tak pískají. Další tleskali,“ glosoval situaci premiér.

Připomínka přátelství

Program začal skladbou Princezna republika na hudbu Karla Hašlera, kdy senioři a seniorky znovu vzdali hold Československu a na ploše se objevily obrazce ve tvaru lipových listů. Další skladby doprovázely třeba melodie z filmu V peřině, nahrávky Big Bandu Felixe Slováčka, Jaroslava Uhlíře nebo skupiny Čechomor. Vyvrcholením programu byla skladba Společně, která se vrátila k československé tematice.

Autoři choreografie zvolili jako hudební doprovod známou písničku skupin Chinaski a No Name Na na na, která oslavuje nenásilný rozpad Československa a přetrvávající dobré vztahy mezi oběma národy. A tak celý stadion zpíval »Dodnes se diví celý svět, jak se dá rozejít bez krve, naposled a poprvé«, když cvičenci z obou zemí postavili třípatrovou lidskou pyramidu a rozvinuli českou a slovenskou vlajku.x

Víte že...

...hodnota Sokolem spravovaného majetku je odhadována na deset miliard?

...Sokol má 160 000 členů a 800 sokoloven?

Josef Mynář (71): Jako prvnímu Čechovi mu transplantovali játra. V Sokole cvičí dvakrát týdně

V Edenu se představil ve skladbě Borci, a borec to skutečně je. Josef Mynář (71) z Tišnova u Brna se v roce 1983 stal prvním Čechem s transplantovanými játry. Lékaři mu sport zakazovali, ale on bez pohybu nemohl být.

Před pětatřiceti lety si Josef Mynář vyslechl hrůzný verdikt. Měl zhoubný nádor jater a před sebou bez operace pár týdnů života. Jako první Čech dostal nová játra. Měl za úkol se šetřit, ale on už v roce 1984 cvičil na spartakiádě. „Viděl jsem leták, že je málo cvičenců, tak jsem se přihlásil,“ směje se Josef. Pohyb mu zkrátka chyběl. S játry od dárce žije mnohem delší dobu, než lékaři předpokládali. A je stále ve výborné kondici. V Sokole cvičí pravidelně dvakrát týdně. Nenechal si ujít žádný z porevolučních sokolských sletů. „Zacvičit si s kamarády mě nabíjí. Když potřebuju klid, chodím do lesa,“ říká Sokol.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.