Jak se měnily uniformy Hradní stráže? Od Sokolů po Pištěka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak se měnily uniformy Hradní stráže? Od Sokolů po Pištěka

V současné době vojáci Hradní stráže nosí jak reprezentativní uniformy, tak maskáče.
V současné době vojáci Hradní stráže nosí jak reprezentativní uniformy, tak maskáče. (Foto: Mária Rušinová)

 Se vznikem Československa zároveň spatřila světlo světa Hradní stráž. A rychle se stala jedním ze symbolů mladé republiky. Jak se za 100 let proměnily uniformy jejích příslušníků? To a mnohem více ukazuje výstava z cyklu Založeno 1918 Stráž na Hradě pražském.

Hned po vyhlášení republiky byli první strážci Pražského hradu z dejvického Sokola! „Nikdo nevěděl, jak Rakušané zareagují. Armáda nebyla, Sokolové představovali jedinou organizovanou jednotku v zemi. Proto šli bránit Pražský hrad jako sídlo českých králů ještě před příjezdem Masaryka do země,“ popsal autor výstavy Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu.

Z kroje k legiím

První uniformou strážců Hradu tedy byl sokolský kroj. Brzy se vrátil z exilu nejen nově zvolený prezident Tomáš Garrigue Masaryk (†87), ale i legionáři z Francie, Itálie a pomalu i ti z Ruska. Právě z jejich řad se pak převážně rekrutovali členové Hradní stráže, která byla za první republiky jediným plně profesionálním útvarem armády. I proto dostali v roce 1929 speciální historizující uniformy, které byly inspirovány uniformami legionářů.

Ohrožení republiky

Jenže v průběhu 30. let začalo v Evropě přituhovat. „Když byla republika ohrožena, hradní stráž přestala nosit reprezentativní uniformy, které nahradil klasický armádní stejnokroj,“ popsal Špitálník další vývoj. Nakonec přišla německá okupace a vznik Vládního vojska, jehož první prapor měl za úkol střežit prezidenta Emila Háchu (†72) a třetí nádvoří Pražského hradu. „Nikam jinam ani přístup neměli, zbytek hlídali němečtí vojáci,“ upozornil Špitálník.



Inspirace SSSR

Za komunismu uniformy příslušníků Hradní stráže odpovídaly běžné výstroji. „Ale i tehdy měly být reprezentativnější, takže na sakách Hradní stráže byly například zlaté knoflíky a vyvedení hodností bylo inspirováno sovětskou armádou,“ vysvětlil Špitálník.

Jedinečné uniformy pro Hradní stráž se vrátily až po roce 1989, navrhl je Theodor Pištěk (85), jenž děla například kostýmy pro Formanova Amadea, za což dostal Oscara. „Inspiroval se různě, třeba u americké armády nebo u legionářských uniforem,“ doplnil Špitálník. Právě tyto uniformy nosí Hradní stráž dodnes.

Přešívali americké čepice
Když se po roce 1989 vytvářely nové uniformy pro Hradní stráž, nemohli tuzemští výrobci pořádně »trefit« čepice. „Proto odjeli do Německa k americké základně v Ramsteinu, kde v obchůdku koupili čepice amerického letectva. Ty se u nás upravily a zpočátku je vojáci takto upravené nosili,“ popsal Zdeněk Špitálník.



Brýle jako dnes
Mnohé návštěvníky možná překvapí, že už v 70. letech byly součástí výstroje Hradní stráže sluneční brýle, které bychom klidně mohli najít v obchodech i dnes! Na svou dobu vypadají velice moderně.

Modrá i maskáče
Příslušníci Hradní stráže nejsou jenom od toho, aby v krásné uniformě stáli na stanovištích pro potěchu oka návštěvníků Hradu. Jejich úkolem je především chránit sídlo prezidenta. Proto mají vedle reprezentativních uniforem i ty na »běžnou práci«. I v nich je tam můžete potkat!

VÝSTAVA STRÁŽ NA HRADĚ PRAŽSKÉM
KDY? Do 31. října 2018
KDE: Pražský hrad, Tereziánské křídlo Starého královského
paláce (pod Býčími schody)
ZA KOLIK? Samostatná vstupenka 50 Kč, děti
20 Kč. Společná vstupenka na výstavy z
cyklu Založeno 1918 150 Kč, děti 70 Kč.



Přečtěte si
Josef124
17. 5. 2021 • 08:41

Je dobře, že se uniformy a pracovní oblečení mění. Obzvlášť, když má někdo nebezpečné povolání. Manžel pracuje jako svářeč, a když si vzpomenu, jak chodil před 15 lety domů popálený, tak mi ho bylo hrozně líto. Teď už má poslední roky kvalitní ochranné oblečení, které si objednávají z https://www.uvex-safety.cz/cs/ a už se nestává, že by byl někde popálený .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.