Pět mrtvých v redakci deníku v americkém Marylandu: S brokovnicí se mstil novinářům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pět mrtvých v redakci deníku v americkém Marylandu: S brokovnicí se mstil novinářům!

Útočník jako Jarrod W. Ramos (38) měl s redakcí dlouholetý spor, při střelbě zabil 5 lidí.
Útočník jako Jarrod W. Ramos (38) měl s redakcí dlouholetý spor, při střelbě zabil 5 lidí. (ČTK, Reuters, Blesk - Jan Neomillner)

Útočník s brokovnicí a granáty vpadl do redakce Capital Gazette v americkém státě Maryland a pět lidí zabil. Patrně se mstil, že noviny psaly o jeho někdejším soudním procesu.

Do newsroomu vtrhl jako terminátor, prostřelil si cestu skleněnými dveřmi. Do šedesáti vteřin od oznámení dorazila policie a útočníka zadržet, jenže zatím stihl pět lidí zabít. „Byl to cílený útok na Capital Gazette,“ uvedl Wiliam Krampf, zástupce policejního náčelníka. „Chodil po spodním patře a vyhledával oběti.“ „Není nic hrozivějšího než vědět, že střelec několik lidí zabil, schovávat se pod stolem a slyšet, jak znovu nabíjí,“ tweetoval reportér Phil Davis.

Americká média označila za útočníka Jarroda Ramose (38). Brzy vyšlo najevo, že se s redakcí před šesti lety soudil kvůli údajné pomluvě – noviny psaly o jeho odsouzení a podmínečném trestu za facebookové obtěžování bývalé spolužačky. Napřed s ní chtěl samotář kamarádit, pak ji sprostě urážel, nabádal ji k sebevraždě a snažil se jí to rozházet v práci.

Vyšetřovatelé toto nepotvrdili, kromě jedné stopy – zkoumají násilné výhrůžky, jež novinářům chodily po sociálních médiích. Naznačuje to i útočníkův (údajný) účet na Twitteru, kde dříve na Capital Gazette nadával, pak se na dva roky odmlčel, a chvíli před útokem napsal poslední vzkaz: „Fuck you, nechte mě na pokoji!“ Nejmenovaný policista prozradil, že si podezřelý poškodil prsty, aby ho nešlo identifikovat podle otisků. Moc si nepomohl, policie použila technologii rozpoznávání obličejů.

Noviny vyšly...
Mezi oběťmi jsou čtyři novináři: reportérka Wendi Winters (†65), editor/sloupkař Robert Hiaasen (†59), editor Gerald Fischman (†61) a reportér/redaktor John McNamara (†56). Pátou mrtvou je asistentka prodeje Rebecca Smith (†34). Redakce se nicméně nenechala zastrašit: „Jedno vám řeknu. Zítra ty zatracené noviny vydáme,“ tweetoval reportér Chase Cook. A taky je vydali.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.