Smuteční průvod za rakví Václava Havla! Vdova Dagmar: Nejsrdečněji vás zvu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Smuteční průvod za rakví Václava Havla! Vdova Dagmar: Nejsrdečněji vás zvu...

Dagmar Havlová
Dagmar Havlová (Aha! – Hykl, Kundrát, Pátek)

Na lafetě tažené šesti kladrubskými vraníky bude dnes na Hrad převezena rakev s ostatky zesnulého Václava Havla (†75) od kasáren Hradní stráže. K nim s ní půjde smuteční průvod lidí, kteří doprovodí milovaného exprezidenta na jeho poslední cestě.

Zástup za automobilem s rakví, v němž půjde i vdova Dagmar Havlová, vyrazí už ráno v 8 hodin z Pražské křižovatky. „Paní Dagmar a kancelář Václava Havla všechny občany co nejsrdečněji zve,“ vzkázala tajemnice zesnulého exprezidenta Sabina Tančevová. Následovat bude vojenský ceremoniál. Ten začne v 10 hodin v areálu kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici (teprve tam bude rakev přemístěna na lafetu).

Tak to bude vypadat

Vojáci i tisíce lidí!

Převozu se zúčastní nosiči historických praporů z období legií z první světové války, první republiky a druhé světové války. Přítomno bude 600 vojáků. V průvodu bude i 18 bojových praporů současných jednotek české armády, které vojákům udělil Havel v době, kdy vykonával funkci prezidenta. Čeká se i účast tisíců lidí z celé republiky. Rakev s ostatky prezidenta Havla bude poté uložena na katafalk a vystavena do čtvrtka ve Vladislavském sále. V pátek dopoledne pak bude přenesena do chrámu svatého Víta k samotnému pohřbu.

Kudy se půjde?

Přes Karlův most!

Ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu. Do areálu Pražského hradu vstoupí Bránou gigantů a dále přes I., II. a III. nádvoří do Starého královského paláce. Lidé však budou moci jít za rakví pouze z Pražské křižovatky na Loretánské náměstí, vojenskou část uvidí u Hradu na obrazovkách z II. nádvoří Pražského hradu nebo z Hradčanského náměstí.

Otevřeno i ve čtvrtek

Po skončení aktu uctění památky bude Vladislavský sál Pražského hradu zpřístupněn veřejnosti, a to od 13 hodin do večerních hodin (minimálně do 20 hodin) a ve čtvrtek od 8 do 20 hodin. Vstup do Vladislavského sálu pro veřejnost bude možný přes II. nádvoří Pražského hradu, ulicí Na Vikárce a přes Jiřské náměstí. Ještě dnes večer v něm zahraje Česká filharmonie, která jiné koncerty kvůli smutku zrušila.

Policisté při ruce

Šedesát strážníků a stejný počet policistů v reflexních bundách bude prakticky po celý den k dispozici po celé trase průvodu. Budou připraveni poskytnout informace, rady, případně spolu se zdravotníky i první pomoc. Pro prokřehlé účastníky budou mít v některých místech i čaj.

Dopravní opatření

Během dneška budou omezení po celé trase průvodu ve chvílích, kdy jí budou lidé procházet. Kromě toho platí od včerejší 20. hodiny do pátku do 15 hodin zákaz zastavení na komunikacích:

➤ Na Opyši: celý úsek vozovky u vjezdu z ulice Pod Bruskou.

➤ Pohořelec: v celém rozsahu.

➤ Loretánské nám.: celá vozovka od Pohořelce po začátek pěší zóny.

➤ Loretánská: v celém rozsahu.

➤ Hradčanské nám.: v celém rozsahu.

Omezení na Hradě

➤ Dnes bude až do 13 hodin s výjimkou vyhrazených míst uzavřen areál Pražského hradu.

➤ Do pátku budou uzavřeny návštěvnické objekty Pražského hradu.

➤ Dnes bude zrušen koncert Adventus Domini v bazilice sv. Jiří se začátkem ve 20 hodin.

➤ Dnes a v pátek budou rovněž uzavřeny výstavy »Carský dvůr pod žezlem Romanovců« a »Svatovítský poklad«. Ve čtvrtek budou obě výstavy otevřeny, a to v provozní době od 10 do 18 hodin.



Přečtěte si
qwertina
22. 12. 2011 • 00:58

Shelby16
22. 12. 2011 • 00:38

nevidím nikoho dalšího, tak výrazného jako Havel... i když chápu, že né každý ho obdivoval a uznával...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.