Babišův kabinet si jde pro důvěru: Naše nová VLÁDA komunisty RÁDA? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babišův kabinet si jde pro důvěru: Naše nová VLÁDA komunisty RÁDA?

Naše nová VLÁDA má komunisty RÁDA!
Naše nová VLÁDA má komunisty RÁDA! (Foto - ČTK a ara)

Třešně jsou teď v sezoně. Ať už u prodejců anebo třeba v politice. Druhá vláda Andreje Babiše (63, ANO), již sestaví s ČSSD, bude dnes Sněmovnu žádat o důvěru. A podle dohod by to mělo klapnout. Opírat se bude o 108 poslanců. A mezi nimi budou poprvé od revoluce i komunisté!

1. Kdy bude vláda s důvěrou?

Schůze Sněmovny má dnes začít v 9 hodin. Přibližně o půl desáté dle plánu před poslanci promluví prezident republiky Miloš Zeman (73), který bude nabádat, aby Babišův kabinet dostal důvěru. Po rozpravě následuje hlasování, kde každý poslanec musí vstát z lavice a vyslovit se pro nebo proti návrhu.

2. Dostane důvěru?

Vláda by se měla v Poslanecké sněmovně opřít o 108 poslanců z celkem 200. 78 poslanců z hnutí ANO, 15 poslanců z ČSSD a 15 komunistů by se mělo vyslovit PRO důvěru vládě. Ministři ale budou jen z ANO a »oranžových«, komunisté budou kabinet takzvaně tolerovat.

3. Budou hlasovat všichni?

Stále se objevují spekulace, že ne všichni koaliční poslanci budou aktivně hlasovat pro vládu. Zejména u bývalé ministryně obrany Karly Šlechtové (41, za ANO), již Babiš z party hic vyrazil, si není nikdo jistý. Jeden člen hlasovací mašiny ale bude chybět. Poslanec ANO Jiří Mašek (59) je na dovolené v Austrálii, odmítl si ji zrušit. Kabinet tak může projít se 107 hlasy, které ale budou beztak stačit.

4. Jak se zachovají komunisté?

KSČM bude poprvé od Sametové revoluce podporovat vládu. Sice v ní nebude mít žádné ministry, ale na základě tzv. tolerančního patentu se zavázala, že vládu »podrží« po celé funkční období.

5. Co chtějí komunisté za podporu?

Za to, že komunisté nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě, dohodli si, že ANO nezablokuje návrhy, které »rudí« předloží do Sněmovny. Z podepsaného dokumentu ale zmizel jejich požadavek na lukrativní funkce ve vedení státních a polostátních podniků.

6. Co bude s prázdnými rezorty?

Miroslav Poche (40, ČSSD) jako jediný kandidát ČSSD na post ministra zahraničí je stále ve hře. I přesto, že ho prezident republiky stále odmítá jmenovat. Místo něj dočasně rezort vede předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček. Po Taťáně Malé (36, ANO), která na ministerstvu spravedlnosti vydržela pouhých 13 dnů, nastupuje dosavadní místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek (39).

7. Kdo nahradí Hamáčka?

Po Janu Hamáčkovi zůstalo ve Sněmovně volné místopředsednické křeslo. Jediným kandidátem na nového místopředsedu dolní komory byl sociální demokrat Tomáš Hanzel (42). Toho včera také poslanci zvolili.

8. Je SPD už mimo?

Ačkoliv je SPD Tomia Okamury (46) opoziční stranou, podle rozdělení funkcí ve Sněmovně to tak nevypadá. Sice se jim nepodařilo s Babišem vytvořit koalici, ač hodně chtěli. Mají však stále důležité funkce ve výborech a komisích, které dle zvyklostí vždy náležely stranám vládním. A nevylučují, že budou s Babišem hlasovat, bude-li se jim daný návrh zamlouvat.

9. Ohrozí vládu opozice?

To je ale situace: roztříštěná opozice a křehká menšinová vláda. Ať se to zdá jakkoliv, může to Babišovi vyhovovat. Ve Sněmovně je totiž rekordních 9 stran, a tak je i pro opozici složité se proti němu nějak dohodnout.

10. Co chce vláda prosadit?

V programovém prohlášení je zahrnuto odmítání uprchlických kvót a posílení bezpečnosti Česka, prosazení důchodové reformy, důraz na digitalizaci státu a nový zákon o daních z příjmů. Vláda se chce také zaměřit na větší hájení zájmů ČR v EU.

+ 1. Nová vláda, stejné problémy

I když máme novou vládu, problémy jejího předsedy zůstávají stejné. Trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo a údajná spolupráce s komunistickou StB. Do toho ještě česká pobočka Transparency International tvrdí, že Babiš dál ovládá svěřenské fondy, kam patří i Agrofert. V registru je totiž stále veden jako konečný uživatel výhod.


Politolog Jan Kubáček (36) pro Aha!: »Rudí« u moci? Může je to pohřbít!

Opozice mluví o nejhlubší politické krizi od roku 1989 a zároveň varuje před nástupem komunistů k moci. KSČM byla vždycky za protestní stranu.

Nepoškodí ji podpora vládě?

„Pokud zpanští a půjdou po funkcích tak komunisté budou slábnout. Což se prokázalo i teď, kdy se z dohod začaly vymazávat nároky na funkce. Tyto požadavky nechtějí mít nikde na papíře. Pokud si zanechají protestní tlak na vládu, tak mohou zůstat na podobných číslech, jako jsou teď. Pokud se ukáže, že jsou stejní jako ostatní, tak je to může stát budoucnost.“

Může tato vláda vydržet do konce volebního období?

„Ano, a to podle zkušenosti, že čím křehčí vlády jsou na začátku, tím déle vydrží. Zároveň máme ještě k tomu roztříštěnou opozici a v mnoha ohledech se není schopná dohodnout, takže to posiluje vládu.“

ČSSD prochází krizí. Myslíte si, že ve vládě upoutá pozornost voličů?

„Pokud se zaměří na témata důležitá pro voliče, tak může bodovat. Pokud bude dál řešit personálie a pana Pocheho, tak i kdyby byl pozlacený, strana bude ztrácet. Volič totiž nemá rád, když se pere špinavé prádlo navenek.“

Co říkáte na krok pana Babiše, který na spravedlnost přivedl paní Malou? Mohl tím něco sledovat?

„Podle mě to nedomyslel a určitě na to doplatil. Část lidí si řekne, koho to tam dosadil, když ne profesionála a část lidí si řekne, že pokud proti ní jela kampaň, jak říká pan Babiš, tak proč ji nehájil. Takže on nepotěšil vůbec nikoho.“

Zeman: Život je samé překvapení!

Prezident Miloš Zeman (73) včera jmenoval i 40 nových soudců. „Život je plný překvapení. Paní ministryni spravedlnosti jsem dnes dopoledne odvolal, nového ministra spravedlnosti jmenuji asi za půl hodiny. Takže jste naprosto bezprizorní,“ řekl. Poté zcela nestandardně s vyloučením veřejnosti jmenoval nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (39). Na dotaz Aha!, proč se jmenování odehrálo zrovna v prezidentově kanceláři, přišla od mluvčího Jiřího Ovčáčka odpověď. Vzhledem k překotnému vývoji situace za necelých 24 hodin jsme zvolili variantu ceremoniálu v pracovně pana prezidenta.“ Opozici se ale i tak muselo ulevit. Díky Kněžínkovi nedošlo ke spílané možnosti, aby rezort spravedlnosti po Malé dočasně převzal trestně stíhaný Babiš.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.