Hic, přesto čeští houbaři bodují: Fakt rostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hic, přesto čeští houbaři bodují: Fakt rostou!

Hana Bernhardtová šla na Tachovsku na procházku a vrátila se domů s krásnou velkou bedlou.
Hana Bernhardtová šla na Tachovsku na procházku a vrátila se domů s krásnou velkou bedlou. (﷯Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Pavel Ryšlink, pro Aha!/Jana Gogová)

»Houby s octem«? Že teď ve vyschlém lese nenarazíte ani na prašivku? Omyl! Houbařská sezona se už rozjela. Medard, jehož kápě by měla ode dneška 40 dnů kapat, si ale dává načas, a tak sucho růst zpomaluje. Přesto nepřijdete z lesa s prázdnou.

Zlínsko
Lucie Gerychová (30) se sestrou: Našly jsme i bělolanýže
Optimistická je Lucie Gerychová (30) z Kašavy na Zlínsku. „Sezona začala výborně, teď to vypadá na pauzu, ale určitě se pak rozjede jako na konci ta loňská,“ ujišťuje Lucie, která je čerstvou držitelkou »profilicence« neboli znaleckého osvědčení z Krajské hygienické stanice. Znamená to, že musí rozeznat i houby, které jsou u nás absolutní vzácností. Díky znalostem objevila tento týden velkou vzácnost. „Se sestrou jsme našly u nás hodně vzácného bělolanýže obecného. Je to takový příbuzný světově proslulých pravých lanýžů,“ říká Lucie. Kromě toho nasbíraly košík lišek, kozáků habrových a hřibů dubových. Sucha se nebojí. „Loni to bylo dlouho slabé, pak jsme třeba našly za dvě a půl hodiny 654 krásných zdravých hřibů smrkových,“ vypráví Lucka, která se ráda vydává za houbami i do exotických destinací, třeba do Kanady a na Vánoce je sbírává i v Asii. „My jsme houbařská rodina. Sbírá taťka, babička, sestra, máme to prostě v genech,“ směje se znalkyně, která jinak pracuje jako zubní technička.


Vdálený příbuzný pochoutky
Bělolanýž vyrůstá pod zemí, v dospělosti částečně vystupuje nad povrch půdy. Tvarem i velikostí připomíná bramboru, povrch je bělavý až hnědavý, často rozpukaný. Mladé plodnice jsou chutné, ale pravým lanýžům se chutí nevyrovnají. A ani cenou. Zatímco o bělolanýže gurmáni zájem nemají a neobchoduje se s ním, nedávno dostal italský houbař za jeho příbuzného – 1,3 kg vážícího lanýže bílého –  v přepočtu téměř 5 milionů korun. A jak si na bělolanýži pochutnat? Skvělý je, když se nastrouhá na smažená vajíčka, orestovaný jen na másle, nebo ho lze usušit a rozemlít na houbový prášek.


Tachovsko
Hana Bernhardtová: Zakopla jsem o bedlu
Velké houbové překvapení prožila Hana Bernhardtová u obce Třebel na Tachovsku. Nehledala, přesto o velikou bedlu doslova zakopla na procházce. „Rostla přímo u cesty. Byla jsem hodně překvapená, že jsem teď našla tak velikou bedlu. Vše je letos nějak posunuté,“ míní. Teď trochu lituje, že s úlovkem hned běžela domů, aby z něj udělala řízky. „Měla jsem víc projít les, určitě by tam byly další,“ dodává.

Prostějovsko
Lucie Ošlejšková (30) s manželem: Přinesli jsme praváky a suchohřiby
Koš suchohřibů a praváků přinesla z lesa Lucie Ošlejšková (30) ze Soběsuk na Prostějovsku. S manželem cíleně vyrazili k drahanskému kopci. „Sice ještě není úplně sezona, ale u nás v předchozích dnech zapršelo a pak hned zas bylo teplo, takže jsem si byla jistá, že domů nepůjdu s prázdnou, V lese vůbec sucho nebylo. V botách jsem měla rybník a kalhoty mokré po kolena,“ popsala Lucie. Z hub, které ráda sbírá, ale nerada zpracovává, udělala manželovi a dceři řízky, část zamrazila a částí podělila tchyni a babičku. Sama si na hřibových řízkách nepochutnala. „Já má houby nejraději pod pečeným masem,“ prozradila.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.