Hustý zelený trávník vyžaduje péči: 5 rad pro krásný trávník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hustý zelený trávník vyžaduje péči: 5 rad pro krásný trávník

Jak dosáhnout toho mít nádherný trávník?!
Jak dosáhnout toho mít nádherný trávník?! (Shutterstock)

Abyste měli kolem domu nebo chalupy heboučký zelený koberec, musíte trávě něco obětovat. Především čas a trochu péče. Tady je pár rad jak na to.

1. Nakupte travní semeno

Ať už se snažíte vypěstovat trávník na hliněném plácku, nebo chcete dosít prořídlé místo, investujte do kvalitních travních semen. Sledujte především složení směsi. Trávníky se zakládají buď na podzim, nebo teď na jaře, nejpozději ale zhruba do poloviny května.

2. Zalévejte

Tráva potřebuje přibližně 10 až 15 litrů vody na m2 třikrát týdně. Když ji nedostane z přírody, musíte zalévat. V prvních 5 až 8 týdnech po vysazení byste měli dávku na zálivku rozložit tak, aby vycházela na frekvenci zhruba 4x denně. Jinak semena vyschnou a nevyklíčí.

3. Zkraťte o 1/3

Poprvé sekejte, když se začnou vršky listů ohýbat. Zkraťte ho na 7 cm. A pak týden po týdnu postupně zkracujte. Každému druhu trávy vyhovuje jiná výška, ale žádnému nevyhovuje sečení až k zemi. Vždy kraťte nejvíce o 1/3 výšky. Navíc, čím nižší bude mít tráva střih, tím rychleji poroste.

4. Provzdušňujte

Na vzrostlý trávník vždy na jaře a na podzim použijte vertikutátor. Trávník tím zbavíte travní plsti a mechu, které trávu dusí. K proříznutým kořenům mohou živiny, vláha a teplo a trávník se může rozrůst a zahustit. Stroj ale používejte vždy jen na suchém, ale ne přeschlém trávníku, zhruba dva dny po sečení.

Více o péči o trávník na jaře čtěte ZDE

5. Hnojte

Tráva potřebuje živiny. Nutný je zejména dusík, fosfor a draslík. Dodáte je speciálním travním hnojivem. Na jaře chce tráva více dusíku, aby rychle rostla a na podzim více draslíku, aby byla odolná proti houbám kvůli přezimování.

Jak připravit podklad

Většina lidí se s podkladem trávníku moc nepárá. A je to chyba. Hustší a odolnější trávníky totiž rostou z písčitého a dobře provzdušněného podkladu. Na udusané ornici totiž nevytvoří dostatečné kořeny a čím hlubší kořeny, tím méně vody trávník potřebuje. Kupříkladu na golfové trávníky se používá až 20 centimetrů písku smíchaného s trochou rašeliny (zhruba 5:1) nebo speciálního substrátu, aby měla tráva dostatek živin.

Jak vybrat osivo

Reprezentativnější ale choulostivější na údržbu nebo zacházení bývají dekorační a golfové směsi. Hrubší zacházení a pošlapání nevadí sportovním, parkovým a zahradním směsím. Do stínu nebo na sušší místa se hodí speciální směsi na tato místa určené.

Jak na plevel čtěte ZDE

Jak trávník zazimovat čtěte ZDE >>>

Přečtěte si
Josef124
21. 7. 2019 • 13:09

My máme krásný trávník. Jelikož je sucho, tak ho skoro každý den zaléváme a letos jsem koupil navíc speciální hnojiva na trávník z http­s://ww­w.ch­emicor­.cz/hn­ojiva/ a je vidět, jak tato péče trávníku svědčí, protože je krásně zelený.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.