Jak se zbavit nevítaných spolubydlících: Je tu vosí hnízdění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak se zbavit nevítaných spolubydlících: Je tu vosí hnízdění!

...
... (shutterstock.com)

Na vosy si potrpí jen málokdo a rozhodně to nejsou oblíbení sousedé. Na jaře začínají se stavbou nových hnízd a opravou těch starých. Jak se jim bránit?

Nejjednodušší cestou je samozřejmě objednat specializovanou firmu. Cena takového zásahu začíná zhruba na 1500 Kč. Pokud si chcete pomoci sami, buďte rozhodně opatrní, ideální je použít včelařský oblek a v každém případě si na svoji ochranu vezměte alespoň dlouhý rukáv, kabát a rukavice.


Hnízdo v zemi
➤ Vosí hnízdo v zemi můžete zničit vroucí vodou, kterou nalijete do vchodu, je také možné je ucpat vlhkým pískem nebo jílem či vypálit hořlavými sirnými knoty, které koupíte v drogerii.
➤ Můžete také do otvoru hnízda nastříkat sprej proti hmyzu. Vybírejte takový, který má aplikátor a vystříkne dostatečné množství látky.

Zavěšené hnízdo
➤ Vosy často staví hnízda ve větvích ovocných stromů. Řešením je rozvěsit kolem hnízd lapače. Jsou to pasti, kam vosa vlétne a už nemůže ven. Můžete je samozřejmě koupit v drogerii nebo si je zhotovit sami.
➤ Výroba je jednoduchá. Odřízněte od PET lahve vrchní třetinu: naplňte dno sladkou šťávou a zralým měkkým ovocem a odříznutý vršek otočte směrem do lahve tak, aby mezi stěnami nebyla mezera. Vosy se dostanou dovnitř přes úzké hrdlo, ven už ne.
➤ Stejně poslouží i menší zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem. Na dno dejte nástrahu, která hmyz přiláká, a víčko proděravte. Otvory by měly být dost velké, aby vosy pohodlně vlezly dovnitř.

Vosy v domě
➤ Vosy rády zalézají na půdu a do kůlen. Nejprve se je můžete pokusit vypudit.
➤ Stará rada velí dát několik palic česneku do kbelíku s vodou a ten postavit pod hnízdo. Vosy prý pach česneku nemají rády.
➤ Také je má odpuzovat citron, do kterého zapícháte hřebíček. Nesnažte se hnízdo zasádrovat, vosy se sádrou prokoušou.

Likvidaci hnízda
provádějte ideálně kvečeru, kdy se vosy vrátí do hnízda a odpočívají. Postřik je třeba opakovat, protože do hnízda se většinou nevracejí všichni obyvatelé.

Víte, že...
...vosy dokážou ulovit i hmyz, který je větší než ony samy? Dávka jedu, kterou vpraví do těla oběti, je prakticky smrtelná. ...jsou také poměrně agresivní, láká je barevné oblečení a parfémy? Bodnutí je bolestivé, ale alergické reakce nejsou tak časté jako u včelího jedu. Vosy mohou bodnout opakovaně.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.