Tachovsko zaplavily tisíce petrklíčů! A jaké bude počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tachovsko zaplavily tisíce petrklíčů! A jaké bude počasí?

Martina Sihelská na louce plné petrklíčů.
Martina Sihelská na louce plné petrklíčů. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka )

Tohle jen tak někde nenajdete. Tisíce vzácných petrklíčů vykvetlo na louce u Černošína na Tachovsku. Žlutý koberec květů bude ale k vidění jen pár dní.

Žlutými petrklíči září celá louka nad Kosím potokem asi pět kilometrů od Černošína. „Je to nádhera. Vypadá to tady jako koberec, na který se bojíte vstoupit. Petrklíče tady u nás bereme jako předzvěst pořádného jara. Teď už je louka úplně žlutá,“ řekla Martina Sihelská. Na unikátní lokalitu s petrklíči je pyšný i starosta Černošína. „Přijďte se podívat. Lidi ale prosím, aby louku neničili, nesnažili se květiny vyhrábnout lopatkou a odnést je domů. Tyto petrklíče se stejně u nich na zahradě neujmou. Jsou zvyklé na půdu v této lokalitě,“ řekl Miroslav Plincelner.

Petrklíč?

Správně se jmenuje prvosenka jarní. Rostlina dosahuje výšky až 25 cm. Vyskytuje se v Evropě a Asii. Roste především v teplejších polohách, zejména na prosluněných stráních. V ČR patří do kategorie vzácnějších až ohrožených rostlin.

Meteorologové varují: Českem se proženou bouřky

Silné bouřky dnes udeří na většině Česka. Doprovázet je bude přívalový déšť, silný vítr a místy i krupobití. 

Počasí se v noci na zítřek utiší, přes den se ale mohou bouřky objevit znovu. „V bouřkách se ojediněle vyskytnout srážky kolem 30 milimetrů, nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu a ojediněle kroupy,“ upozorňují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. V Praze a Jihomoravském kraji až do odvolání stále platí varování před nebezpečím požárů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.