Dánský vynálezce & mrtvá novinářka: PŘIVÁZÁNA UBODÁNA ROZČTVRCENA…pod vodou v ponorce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dánský vynálezce & mrtvá novinářka: PŘIVÁZÁNA UBODÁNA ROZČTVRCENA…pod vodou v ponorce

Kim ráda psala o silných příbězích. Doplatila na to.
Kim ráda psala o silných příbězích. Doplatila na to. (Reuters, ČTK, Profimedia.cz, Caterina Clerici, Tom Wall, Wikipedie)

Úkladná vražda, mučení, sexuální násilí, hanobení ostatků. Z toho všeho je obžalován slavný dánský konstruktér Peter Madsen (47). Na své ponorce neskutečně brutálně zabil mladou reportérku.

Dánský vynálezce se věnoval hlavně kosmickému výzkumu, konkrétní úspěchy ale slavil s miniponorkami. Jeho UC3 Nautilus je s délkou 18 metrů největší »domácky« sestavenou ponorkou na světě, pobere až osm lidí. 10. srpna 2017 do ní ale nastoupili jen dva: Madsen a švédská novinářka Kim Wall (†30), jež psala i do předních britských a amerických novin.
Druhý den se ponorka našla ztroskotaná, Madsena zachránili z hladiny – jenže žena zmizela. Konstruktér napřed vypověděl, že ji vysadil na pevnině.


Měnil svoje verze
Záhy se doznal, že ženu nešťastně zabil těžký poklop, tak ji „pohřbil do moře“. „V šoku mi to přišlo jako správná věc,“ dodal s tím, že ponorku schválně navedl ke ztroskotání. Později přišel s úplně jinou verzí, totiž že se vevnitř nadýchala unikajícího oxidu uhelnatého, zatímco on byl zrovna na venkovní palubě. Snad nikdo mu nevěří. Zejména poté, co moře vyplavilo novinářčin zohavený trup. Pitva prokázala patnáct bodných ran, zejména na genitáliích. Později potápěči našli plastové pytle s její hlavou, nohama a oblečením. Spodní prádlo ovšem zůstalo na ponorce, v lodní toaletě pak byly stopy krve a vlasů. A také se tam našly nástroje, které jsou na ponorce k ničemu – pila, šroubováky, nože, stahovací pásky... Podle obžaloby dívku svázal, bil a mučil, pak uškrtil nebo podřízl a pak se na ní sexuálně uspokojil.

Ohavný sadista
Zvrácené sexuální fantazie jsou zřejmě klíčem k případu. Na počítači v Madsenově dílně policie našla videa mučených a vražděných žen včetně sekání hlav a upalování. A známí věděli o jeho nestandardním sexuálním životě. Manželce (už se rozvádějí) chodil zahýbat na fetišistické swingers party, ale to mu evidentně nestačilo.

„Sám se označoval za sadistu,“ řekl magazínu Observer umělec, jenž s Madsenem sdílel dílnu v kodaňském přístavu. „Uměl být hovornou, charismatickou osobností, o své ponorce dovedl povídat hodiny. Ale měl i temnou stránku, byl manipulativní, hrozivý,“ řekla agentuře AP jeho známá, vysloužilá pornoherečka Dorthe Damsgaard. Ona prý pozvání na ponorku odmítla, že trpí klaustrofobií. „Netajil se přede mnou svými sexuálními fantaziemi.“ A s některými zvrácenými touhami se před čtyřmi roky svěřil i dánskému týdeníku Søndagsavisen. „Chtěl bych se dát na zločin. Ale ne na nějaké vykrádání bank, při tom nesmíte nikomu ublížit.“ Přesto nikdo nečekal, že by došel až tak daleko.

Ani ne doživotí?
Včera v Kodani začal soud, sám přiznává vinu jen v rozřezání těla. Podle psychiatrů není natolik vyšinutý, aby se vyhnul trestu. „Sexuální deviace, narcisistické a psychopatické rysy, patologický lhář, naprostý nedostatek empatie i pocitu viny,“ konstatuje posudek. Hrozí mu doživotí, nicméně v Dánsku se takoví vězni v průměru po 17 letech propouštějí na podmínku.
Omezená soudní síň
Soud za 12 dní vyslechne 37 svědků. Síň je malá, jen 36 míst. Dvacet dostali novináři, další stovka z 15 zemí světa proces sleduje na obrazovkách v jiné místnosti – podobně jako rodiče zavražděné. Čtyři místa byla rezervována pro veřejnost, stála se na ně fronta od čtyř hodin ráno.

Poslední slova zavražděné
Ještě z hladiny posílala Kim esemesky svému příteli, který nervózně čekal na její návrat. Asi si z jeho neklidu dělala trochu legraci.
„Jsem pořád naživu.“
„Jdeme pod vodu.“
„Miluju tě!!!!!!“
„Tyjo, vzal kafe a sušenky.“

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.