Pohřbili zastřelenou snoubenku novináře Kuciaka (†27): Dojemné loučení nad bílou rakví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pohřbili zastřelenou snoubenku novináře Kuciaka (†27): Dojemné loučení nad bílou rakví

Martina (†27) ležela v bílé rakvi.
Martina (†27) ležela v bílé rakvi. (Foto Aha! – David Malík, Tomáš Koníček, Plus 1 den. Reuters)

Bílá rakev, v ní mladá dívka ve svatebních šatech a nad ní její maminka naposledy hladící milovanou dceru po tváři. Tuze smutné a uslzené bylo včerejší poslední rozloučení s Martinou Kušnírovou, zavražděnou snoubenkou investigativního novináře Jána Kuciaka (oba †27).

Pohřeb mladé archeoložky proběhl v Gregorovcích na východě Slovenska. Malý kostelík se zcela zaplnil během pár minut ještě dlouho před začátkem obřadu. Smuteční hosté, kterých bylo na pět stovek a z nichž mnozí museli postávat venku, před obřadem kondolovali mamince Martiny Zlatici.  Tu museli při přinášení bílé rakve podpírat příbuzní, protože nebyla daleko od zhroucení. Při pohledu do otevřené rakve na dceru oděnou do svatebních šatů, v nichž si měla 4. května Jána vzít, se rozplakala. Později u ní zůstala a dceru hladila po tváři.


Po sborové modlitbě zazněla skladba od Jarka Nohavici Sarajevo, na niž si novomanželé chtěli poprvé zatančit. Jako druhá zazněla píseň, kterou pro oba složil Ján jako svatební. Špalír lidí poté doprovodil rakev na hřbitov, kde byla Martina uložena k poslednímu odpočinku. Jána Kuciaka a jeho snoubenku zastřelil pachatel minulý týden – podle policie mezi čtvrtkem a nedělí. Oba byli popraveni jednou střelou – Ján do hrudi, Martinka do čela. Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy označila reportérovu práci.

Reportéři bez hranic: Fico, omluv se!
Generální tajemník organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire osobně vyzval premiéra Roberta Fica, aby se omluvil za své dřívější urážlivé výroky na adresu novinářů. „Myslíme si, že byste měl vyjádřit lítost a omluvit se za to, že jste několikrát urazil novináře,“ řekl Deloire. Francouzský žurnalista mu rovněž doporučil, aby hájil práci investigativních novinářů. Fico má s pracovníky médií dlouhodobě napjaté vztahy. Předloni, když se přetřásalo podezření z předražení akcí v souvislosti se slovenským předsednictvím v Radě EU, nazval novináře špinavými protislovenskými prostitutkami.


Strhla se lavina rezignací
Personální zemětřesení, které svým odchodem z vlády odstartoval ministr kultury Marek Maďarič, pokračuje. Vládní koalici premiéra Roberta Fica (53) včera opustil poslanec Igor Janckulík ze strany Most-Híd. „Považuji za nepřípustné, aby osoby na nejvyšších postech udržovaly kontakty s osobami důvodně podezřelými z napojení na mafii,“ vysvětlil. Odchod z vlády zvažuje i ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská, mluví se rovněž o rezignaci poslance Smeru Róberta Madeje. Už předtím odstoupili Ficova kontroverzní poradkyně Mária Trošková a tajemník Bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň.

Pietu drželi v Hongkongu i Pekingu
Po pondělních pietních akcích se včera ve 22 slovenských a 23 zahraničních městech včetně Prahy uskutečnily pochody a pietní akce na památku Jána a Martiny Kušnírové (oba †27). Na zavražděnou dvojici vzpomínali dokonce i v Pekingu, Dubaji nebo Hongkongu. Tisíce lidí žádaly pod hesly »Nechceme zpátky 90. léta« či »Všichni za Jana« nezávislé a transparentní vyšetření dvojnásobné vraždy. Nejvyšší účast byla v Bratislavě, kde střetlo přes 11 tisíc lidí.

Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře.

Video se připravuje ...

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>




Přečtěte si
Ellen
7. 3. 2018 • 01:41

Upřímnou soustrast !!! To je hrozná tragédie ...s kterou se rodiče do smrti , nemůžou smířit !Moc Vám přejí hodně sil zvládání svého zármutku!

jity
3. 3. 2018 • 07:16

Hodně sil nad zvládáním nesmírného zármutku rodičům a jejich přátelům.

Mirka2112
3. 3. 2018 • 05:25

Upřímnou soustrast.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.