Mysteriózní sídlo Winchesterů: Vězení pro duchy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Mysteriózní sídlo Winchesterů: Vězení pro duchy!

Dům vypadal před 100 lety ještě bizarněji a nepochopitelněji. Pak jej poškodilo zemětřesení.
Dům vypadal před 100 lety ještě bizarněji a nepochopitelněji. Pak jej poškodilo zemětřesení. (Foto: Bontonfilm, ara)

Možná nejstrašidelnější dům na světě najdeme zhruba 80 kilometrů od San Franciska. Nechala ho tu postavit Sarah Winchester (†82) coby vězení pro pomstychtivé duchy. Vdova po zbrojařském magnátovi v pomatení smyslů budovala usedlost do konce života. Umanutě, beze smyslu, vystavěla přes pět stovek pokojů, skládala je za sebe a na sebe jako vosy lepí hnízda.

Dům stále existuje, je turistickou atrakcí. V týdnu měl premiéru film Winchester: Sídlo démonů. V hlavní roli s oscarovou Helen Mirren (72). Britská hvězda ztělesnila Sarah Winchester, dědičku zbrojařského impéria Winchesterů.

Život Sarah nebyl právě pohádkový. Williama Wirta Winchestera si vzala 30. září 1862. Měli spolu dceru Annie Pardee, narozenou 15. června 1866. Ta však po pouhých 6 týdnech zemřela na podvýživu, tělo dívenky totiž nebylo schopno zpracovat potravu. Další dítě již nepřišlo a v březnu 1881 zemřel po dlouhé bitvě s tuberkulózou i William (†43).



Nevycházela, jen stavěla...
Sarah zdědila poloviční podíl ve společnosti, v hodnotě zhruba 20 milionů dolarů. Přestěhovala se do Kalifornie, kde roku 1886 koupila pozemek včetně osmipokojové stavby. V příštích 20 letech ji za zhruba 5 milionů dolarů přestavěla na obří dům plný tajemných pokojů. O opuštěné vdově, která kvůli těžké revmatoidní artritidě téměř nevycházela, tak začala kolovat řada historek. Podle některých zešílela a na radu spiritistického média se snažila v dalších a dalších místnostech uvěznit rozzlobené duchy. Dělníci dům stavěli nepřetržitě rychlým tempem 24 hodin denně, sedm dní v týdnu po desetiletí. „Legend přibývalo, jak pokračovala výstavba a prapodivný dům byl čím dál větší a komplikovanější,“ říká Helen Mirren.

Schody, co nevedou nikam
Co je na něm tak děsivého? Působí jako výplod snové fantazie nebo choromyslného člověka! Sedm poschodí ukrývá labyrint o 500 pokojích vyzdobených symboly, šiframi a všudypřítomným číslem 13. V bludišti zmatených chodeb stojí schody, jež nikam nevedou, zpětná schodiště, která končí tam, kde začínají. Najdete tu dveře, které se otvírají do zdí nebo tisíce oken, z nichž se některá otvírají do podlah. Také 47 krbů, mnoho z nich nemohlo být nikdy použito. Zemřela z důvodu srdečního selhání 
5. září 1922. Její dům byl prodán, ale roku 1974 byl označen coby historicky významné místo a otevřen návštěvníkům.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.