Vražda novináře Kuciaka (†27) a jeho snoubenky (†27): Proč je nepohřbí spolu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vražda novináře Kuciaka (†27) a jeho snoubenky (†27): Proč je nepohřbí spolu?

Podle lidí z okolí Martiny a Jána byl jejich vztah velmi harmonický. Maminka Martiny se dokonce nechala slyšet, že Ján pro ni byl takřka synem.
Podle lidí z okolí Martiny a Jána byl jejich vztah velmi harmonický. Maminka Martiny se dokonce nechala slyšet, že Ján pro ni byl takřka synem. (Foto ČTK, Reuters)

Může rodič zažít vůbec něco horšího? Poprvé od minulého týdne, kdy byla spolu se svým snoubencem, slovenským novinářem Jánem Kuciakem (†27), zavražděna, spatřila Zlatica Kušnírová svou dceru. Martinu (†27) musela přijít identifikovat do márnice, dnes ji pohřbí.

Ve společném domě ve Veľké Mači Jána zabil vrah střelou do hrudi, Martině pak poslal kulku přímo mezi oči. Přesto si Zlatica Kušnírová nemohla pomoci a v márnici dceru po zkrvavené tváři pohladila. „Řekli mi, abych se umyla. Řekla jsem, že ne. Aspoň několik hodin budu mít na sobě její krev,“ popsala těžce zkoušená žena. „Měla též zlomený nos, pravděpodobně na něj spadla. Přelepili jí ho páskou. A celou tvář má modrou,“ dodala Zlatica. Ta Martinu s jejími dvěma bratry po smrti manžela vychovávala úplně sama.


Špatné místo i čas
Další těžká zkouška čeká Zlaticu Kušnírovou dnes, kdy se v obci Gregorovce v okrese Prešov od 15. hodin s dcerou rozloučí. Jána, který byl zavražděn pravděpodobně kvůli svým novinářským zjištěním o mafii, pohřbí až o dva dny později. Martina prý ale mohla smrti uniknout. „Víceméně se zdržovala na východě, kde pracovala jako archeoložka, spolu byli jen během víkendu. V týdnu, kdy se stala vražda, měla jeden důležitý výzkum, ale kvůli špatnému počasí byl zrušen a odložen o týden. Rozhodla se proto jít domů, kde měla být do neděle,“ řekl webu Plus JEDEN DEŇ známý páru.

Budu bojovat!
Po pohřbu Martiny a Jána – který pro ni byl jako její syn a v květnu se měl stát i jejím zetěm – má Zlatica jediný cíl: bojovat za to, aby „bestie v lidské kůži“ neunikla spravedlnosti. „Nepolevím, dokud neodstoupí (ministr vnitra Robert) Kaliňák, (premiér Robert) Fico a (policejní prezident Tibor) Gašpar,“ uzavřela žena. Tlaky na odstoupení Kaliňáka a Gašpara ze strany opozice sílí. Už ve středu rezignovali dva blízcí Ficovi spolupracovníci, kteří v minulosti měli udržovat styky s lidmi napojenými na mafii.

Chobotnice v klepetech
Při raziích v Michalovcích a Trebišově na východě Slovenska policie včera zadržela sedm osob. Podle médií jsou mezi nimi také Italové, jejichž jména zavražděný novinář zmiňoval ve svých článcích.  Má jít o Antonina Vadalu, jeho bratra Bruna a bratrance Pietra Cattropa. Podle Kuciaka byli napojení na obávanou kalábrijskou mafiánskou organizaci Ndrangheta a na Slovensku tyli z unijních dotací pro zemědělce.


Pomoc rodinám
V obci Gregorovce, kde matka zavražděné Martiny žije, lidé organizují sbírku na pomoc rodině. Ta také dostane 20 tisíc eur (asi půl milionu korun) od vydavatelství, kde Ján Kuciak pracoval. Stejnou částku pošle i rodině novináře.

Mezinárodní ostuda
Kromě vyšetřování bezprecedentní vraždy novináře čeká Slováky také vysvětlování, jak nakládají s unijními dotacemi. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger včera německému listu Die Welt řekl, že považuje za možné, že dotace byly na Slovensku zneužity ke kriminálním účelům. Přesně na to Kuciak ve svých textech upozorňoval


Mafie ano, ale justiční
Přesvědčení, že za vraždou Kuciaka nestojí italská, ale justiční mafie, vyjádřil v rozhovoru pro Aktuálně.cz slovenský investigativní novinář Radovan Bránik. „Jde o manipulace s přidělováním spisů na jednom z klíčových soudů na Slovensku. Vznikla tam kasta firem, která žije z nepochopitelných rozsudků. Malá část soudců je koupená. Vznikl kolem toho průmysl, který vygeneroval desítky rozsudků, a ty umožnily získat úzké skupině lidí závratný majetek. Vznikl stát ve státě,“ míní Bránik. Také policejní prezident Gašpar včera řekl, že nové stopy ve vyšetřování vedou až k nejvyššímu soudu.

Ficova (ex)asistentka Mária: Už jen s ochrankou!
Strach o dceru i o sebe má Mária Trošková (53). Její dceři Márii (30) prý chodí výhrůžky poté, co se její jméno objevilo v Kuciakových textech. Teď už ji hlídá policie! Právě Trošková mladší, asistentka premiéra Roberta Fica (53), měla podle zavražděného novináře v minulosti podnikat s Italem Antoninem Vadalem, napojeným na italskou mafii. Zkušenosti má ale i s focením pro pánské časopisy. Jenže po chladnokrevné vraždě novináře už asi popularitu ze svého těla žádnou nevytěží. „Ty špinavá mafiánská k**vo. Půjdeš i ty!“ citovala pro Nový čas její matka Mária výhrůžky, které prý dceři chodí. Kvůli nim Trošková získala policejní ochranku. I matka se bojí o svůj život. „Nevycházím z bytu a nikomu neotvírám dveře,“ postěžovala si. Asistentka Trošková ve středu na práci pro Fica dočasně rezignovala.

Na video z místa neštěstí se můžete podívat zde:

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.