Poprava novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky: Vláda dá milion eur za informace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poprava novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky: Vláda dá milion eur za informace

Jana Kuciak s přítelkyní
Jana Kuciak s přítelkyní (Foto: Facebook)

Bezprecedentní případ nájemné vraždy novináře řeší slovenská policie. Zatím neznámý vrah zabil reportéra Aktuality.sk Jána Kuciaka (†27) i jeho snoubenku Martinu Kušnírovou (†27). Vláda nabízí za informace vedoucí k dopadení pachatele odměnu milion eur!

Podle slovenské policie vražda nejspíš souvisela s novinářovou prací. Investigativní reportér se věnoval podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí z okruhu vládní strany Smer-SD slovenského premiéra Roberta Fica (53). Ten však zločin odsoudil a řekl, že vláda vyplatí milion eur, tedy asi 25 milionů korun za informace, které k dopadení pachatele přispějí. „Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoliv, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné,“ řekl.


Dvě rány a konec

Policisty v neděli večer zalarmovala matka Martiny, ti po vniknutí do Kuciakova domu ve Veĺkej Mači objevila dvě těla. „U každé z osob bylo jedno střelné poranění. U družky do hlavy, u samotného novináře do hrudi,“ přiblížil policejní prezident Tibor Gašpar (55), podle něhož jde o „bezprecedentní útok na novináře, jaký Slovensko ještě nezažilo“. Gašpar dodal, že některým novinářům bude přidělena policejní ochrana.
Výhružky do koše?
Kuciakovi mj. vyhrožoval kontroverzní podnikatel Marián Kočner (54), v minulosti obviněný z více trestných činů. „5. září mi Kočner po telefonu vyhrožoval, že bude sbírat špínu na mě a mou rodinu, a že docílí toho, že už nikdy nebudu psát,“ napsal Kociak loni na svůj Facebook s tím, že na Kočnera podal trestní oznámení. Později dopsal, že ani po 44 dnech od podání oznámení se případu nikdo nevěnuje. „Při vší úctě k novinářům nebudu dnes vést polemiku, zda policie neudělala něco, co měla udělat. To není na místě,“ odmítl kritiku Gašpar.
„Hrozí nám jen soudy“
Mladý investigativec Ján Kuciak (†27) se loni studentskému časopisu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře, kde studoval žurnalistiku, svěřil, že strach kvůli své práci nemá. „Nemyslím si, že by moje práce byla v tomto směru nebezpečná. Maximálně se nám vyhrožuje soudem nebo někdo podá trestní oznámení. V nejhorší pozici jsou podle mě zdroje,“ řekl. Podle jeho kanadského kolegy mohla za jeho smrtí být také italská mafie. Jejímu napojení na slovenskou politiku se prý Kuciak věnoval.
Jak na vraždu reagovali politici?
*Andrej Kiska (55), prezident SR
 „Chladnokrevná vražda mladých lidí je otřesným činem, který musí být potrestán. Musíme co nejrychleji najít ty, co to udělali, a zajistit bezpečnost všech novinářů.“
*Andrej Danko (43), šéf slovenské sněmovny
„Je nepředstavitelné, že v dnešní době jsme svědky takovýchto činů. Věřím, že policie bude neodkladně jednat a pachateli nedá šanci.“
*Andrej Babiš (63), premiér ČR v demisi
„Jestli se potvrdí, že to souvisí s jeho prací, je to šílené. V životě by mě nenapadlo, že se něco podobného může v roce 2018 na Slovensku stát.“

Také Česko v minulosti zažilo útoky na novináře
*V roce 1992 byl z popudu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka (†47) zavražděn novinář Václav Dvořák. V jeho domě v Kostelci nad Černými lesy ho podle detektivů zastřelil Bohuslav Hájek, po kterém se rovněž slehla zem.
*V létě 2002 policie odhalila plán na vraždu investigativní reportérky Sabiny Slonkové, za kterým stál bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Srba byl odsouzen na 12 let vězení, v roce 2010 byl podmínečně propuštěn.

A co říká Zeman?
Český prezident je svou »láskou« k novinářům známý. Loni při setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem (65) Miloš Zeman (73) prohlásil, že novináři by se měli likvidovat. Na rozdíl od slovenského prezidenta Kisky se Zeman k úmrtí novináře nevyjádřil…

Vražda novináře na Slovensku: Vstup TV Joj z místa činu:




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.