SLOVENSKO SE BOUŘÍ! Největší demonstrace od sametové revoluce 1989: 25 tisíc lidí vyšlo do ulic, aby uctilo památku zavražděného Kuciaka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

SLOVENSKO SE BOUŘÍ! Největší demonstrace od sametové revoluce 1989: 25 tisíc lidí vyšlo do ulic, aby uctilo památku zavražděného Kuciaka!

Nespokojení Slováci vyšli do bratislavských ulic.
Nespokojení Slováci vyšli do bratislavských ulic. (Foto: ČTK)

Slováci vyšli do ulic, aby uctili novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou (oba †27), kteří byli minulý týden zastřeleni ve svém domě. Bylo to největší shromáždění od sametové revoluce v roce 1989.

Shromáždění v centru Bratislavy, na které přišlo podle organizátorů až 
25 000 lidí, se zúčastnil i prezident Andrej Kiska (55), který vybídl k minutě ticha. „Dnes je Bratislava hlavním městem svobody. Novináři v Evropě jsou v nebezpečí. Musíme vyhlásit stav pohotovosti,“ řekl generální tajemník organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire. „Mafia, mafia!“ skandoval dav lidí před Úřadem vlády SR.

„Útok na novináře = útok na nás všechny,“ stálo na transparentu, který nesli lidé v čele průvodu. V davu se objevily také plakáty s podobiznou Kuciaka a jeho zavražděné přítelkyně, s níž se příbuzní a veřejnost v pátek naposledy rozloučili v obci Gregorovce na východním Slovensku.

Občanští aktivisté svolali pietní akce i do desítek dalších měst, kde se podle médií sešly stovky až tisíce lidí. Shromáždění se konala i v zahraničí včetně České republiky. Před slovenskou ambasádou v Praze se sešlo několik stovek převážně mladších lidí, až tisícovka Brňanů přišla na pochod nazvaný „Nechceme zpět 90. léta! Pochod za Jána a Martinu“.

Propustili podezřelé Italy
Slovenská policie v noci na sobotu propustila sedm Italů, které zadržela ve čtvrtek v souvislosti s vyšetřováním vraždy. Policie tento krok zdůvodnila uplynutím zákonem stanovené lhůty pro zadržení. Policejní prezident Tibor Gašpar (55) popírá tvrzení, že by slovenská policie nebo prokuratura už v roce 2014 dostaly varování o této skupině Italů z Kalábrie.

Němci zatkli šéfa klanu
Jednoho z důležitých členů (31) italské zločinecké organizace ‘Ndrangheta zadržela podle agentury DPA v pátek německá policie v Saarbrückene. Jde o údajného zástupce šéfa jednoho z klanů kalábrijské mafie, po kterém v Itálii pátrali už od roku 2013 a posléze na něj vydali evropský zatykač.

Fica opouští ředitel jeho kanceláře
Od premiéra Roberta Fica (53) odchází dlouholetý spolupracovník Roman Šipoš, který od roku 2005 zastával post jeho ředitele kanceláře. Předtím působil jako poslanec za Stranu demokratickej ľavice. Po ministru kultury Maďaričovi a poslanci z Mostu-Híd Igoru Janckulíkovi je další osobou, která končí kvůli vraždě Kuciaka a jeho partnerky.

Více čtěte v tištěném Nedělním Aha!

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>





Přečtěte si
ivoadler
4. 3. 2018 • 11:27

Čím míň je objektivních informací, tím více je kraválu. Bulvár si musí mnout ruce, že má zase "velké téma".

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.