Majitel ponorky u soudu: Novinářku prý zabil poklop, proč byla rozčtvrcena ale nevysvětlil... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Majitel ponorky u soudu: Novinářku prý zabil poklop, proč byla rozčtvrcena ale nevysvětlil...

zavražděná novinářka
zavražděná novinářka (Reuters, ČTK)

Konečně promluvil o tom, jak zemřela na palubě jeho ponorky švédská novinářka, ale nikdo už mu nevěří! Kim Wall (†30) prý zabil 70kilový poklop plavidla. Jak byly od trupu odděleny končetiny a hlava však vynálezce Peter Madsen (46) nevysvětlil. Přiznal jen, že s tělem nakládal »nevhodně«.

Madsen řekl, že byl ve velitelské věži ponorky, kam za ním novinářka po žebříku z nižší paluby lezla. Chtěl jí prý podržet 70kilogramový poklop. „Zničehonic se mi zamotaly nohy a poklop se zavřel,“ vysvětloval u soudu. „Kim byla vážně zraněná, měla proraženou lebku, dost krvácela. Na místě, kde ležela, byla kaluž krve,“ pokračoval.

Zvažoval sebevraždu

Madsen tvrdí, že byl událostí otřesený, jednal nelogicky a zvažoval sebevraždu. Pak si vše ale rozmyslel, tělo vyhodil do moře a ponorku nechal na moři záměrně ztroskotat tím, že palubu zaplavil vodou. „Když jsem ji tahal nahoru na palubu, náhle z ní spadly boty i punčochy,“ uvedl vynálezce.

Proč ovšem policie v moři u Kodaně nalezla jen torzo Kimina těla (hlava ani končetiny dosud nebyly nalezeny...), ani slovem nevysvětlil. Podle vyšetřovatelů je zřejmé, že musely být odstraněny úmyslně. Madsen je proto obviněn nejen z vraždy, ale také ze znetvoření těla. Hrozí mu proto doživotní vězení.

Reportáž, která se zvrtla

Novinářka o Madsenovi psala reportáž, proto se s ním 10. srpna vydala na plavbu jeho vlastnoručně sestavenou ponorkou. Nejdříve tvrdil, že žena palubu opustila na jednom z ostrovů, později ale pod tlakem důkazů přiznal, že Kim zemřela při nehodě, a že její tělo pohřbil v moři. Policie 21. srpna nalezla trup, ostatní části těla ale neobjevila.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.