Argentinské námořnictvo lhalo: Ponorka jim vybuchla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Argentinské námořnictvo lhalo: Ponorka jim vybuchla!

Příbuzné zpráva o explozi zdrtila.
Příbuzné zpráva o explozi zdrtila. (Foto Reuters, ČTK, Profimedia.cz)

Argentinské námořnictvo konečně káplo božskou a potvrdilo výbuch na palubě ztracené ponorky. K mimořádné události mělo dojít již minulou středu, kdy plavidlo se 44 lidmi na palubě zmizelo v hlubinách Atlantiku.

Po přiznání mluvčího námořnictva Enrique Balbiho vzali kamarádi a rodiny pohřešovaných námořníků tiskovou konferenci útokem. „Celou dobu jste nám lhali! Zabili jste mi bratra!“ řvala jedna žena, než ji násilím odvedli ze sálu. Většina přítomných se psychicky složila a musela jim být poskytnuta odborná pomoc.

Argentinské námořnictvo přinutil přiznat pravdu deník Clarin. Ten získal od anonymního armádního zdroje informace, že speciální sonory zaznamenaly už 15. listopadu v hlubinách výbuch či třesk. Ve stejný den přitom ponorka San Juan přestala komunikovat. Při posledním kontaktu hlásila technickou poruchu, zřejmě problém s bateriemi. Vedení námořnictva se nyní obhajuje tím, že na údaje o »hydroakustické anomálii« v oceánu z 15. listopadu přišlo až teď, když pozpátku ověřovalo všechny informace a data z pátrání. Nikdo v Argentině jim už ale nevěří...

Mizivé šance na přežití
Po 66 metrů dlouhém a 7 metrů širokém plavidle neúspěšně pátrají týmy z více než desítky zemí. Šance na přežití posádky jsou už mizivé, neboť podle expertů kyslík v ponorce vydrží od posledního vynoření sedm, maximálně deset dní.

Video: Pátrání po zmizelé ponorce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.