Novinářka se »vypařila« během reportáže o soukromé ponorce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Novinářka se »vypařila« během reportáže o soukromé ponorce!

Kim Wall
Kim Wall (Foto Profimedia.cz, Reuters)

Ponorka duchů, ve které se ztrácejí lidé, straší Dánsko. V pátek šla soukromá ponorka UC3 Nautilus nedaleko Kodaně nekontrolovaně ke dnu. Když plavidlo vytáhli na souš, nenašli v něm novinářku, která byla před vyplutím prokazatelně na palubě!

Vynálezce Peter Madsen (46) znovu spustil svou amatérsky zkonstruovanou ponorku po nezbytné modernizaci na vodu letos v dubnu. Ve čtvrtek do ní nastoupil společně s novinářkou Kim Wall (30), která o plavidle chystala reportáž.

„Byli jediní dva na palubě,“ potvrdil mluvčí dánského námořnictva. Plavba byla krátká a Madsen tvrdí, že v New Yorku žijící absolventku Sorbonny ve čtvrtek pozdě večer bezpečně vysadil na břehu jednoho ostrova. On sám se pak s plavidlem vydal znovu na moře, ale za pár hodin se ponorka porouchala a klesla ke dnu.


Madsena na poslední chvíli zachránila soukromá loď. „Nehodu způsobil menší problém s balastní nádrží, která slouží k vyrovnání náklonu plavidla a zvýšení stability,“ tvrdil Madsen.

Kde je Kim?
Ponorku hledaly dvě helikoptéry, tři lodě a několik dalších plavidel. Policejní potápěči pak našli Nautilus v sedmimetrové hloubce v zátoce Koge jižně od dánského hlavního města. Novinářku už ale nikdo nespatřil a její partner zalarmoval policii, která zatkla Madsena kvůli podezření z vraždy.

Justice už prý má i důkazy, že plavidlo bylo potopeno schválně. Ponorku teď prohledávají forenzní technici a hledají jakékoli stopy po ženině přítomnosti. Dánsko se nyní ptá, proč by se měl respektovaný a bezúhonný muž ušpinit takovým zločinem? A pokud vraždu nespáchal, kde tedy je Kim Wall?

UC3 Nautilus
Největší amatérsky postavená ponorka na světě. Madsen je i nadšeným konstruktérem raket.
Hmotnost: 40 tun
Délka: 17 metrů
Kapacita: 8 pasažérů
Cena: 5 milionů korun
První plavba: 8. května 2008
Rekonstrukce: duben 2017



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.