Rozčtvrcené tělo krásné novinářky z ponorky: Kompletní FAKTA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rozčtvrcené tělo krásné novinářky z ponorky: Kompletní FAKTA!

Švédská novinářka Kim Wallová a dánský vynálezce Peter Madsen
Švédská novinářka Kim Wallová a dánský vynálezce Peter Madsen (Reuters)

Příběh jako z drsné severské detektivky se odehrál v kodaňském přístavu. Z té absurdní originality a brutality mrazí! Zvědavá neodbytná novinářka, geniální, avšak šílený vynálezce, samozřejmě s jakýmsi mindrákem z dětství, o němž jsme neměli potuchy, pokoutně podomácku sestrojená ponorka a zohavené tělo v moři. Vyšetřovatelé teď mají co dělat, aby přišli téhle záhadě na kloub.

Peter Madsen (46) je muž mnoha talentů. Umělec, podnikatel, vesmírný inženýr a v neposlední řadě stavitel ponorek. A právě jeho poslední dílo, UC3 Nautilus z roku 2008, přilákalo pozornost švédské novinářky Kim Wall (30). Ta se s ním domluvila na reportáži, 10. srpna nastoupila do 18metrové ponorky, zamávala a od té doby už ji nikdo živou neviděl.

O den později Madsen z Nautila vyslal nouzový signál asi 50 km od dánské metropole, jeho stroj se prý potopil a on vyskočil do moře a potřeboval pomoc. Zachránilo ho dánské námořnictvo a on celý šťastný zdravil fotografy, byl za hrdinu. Ujistil všechny, že žádný jiný trosečník už na palubě není.

Byla to nehoda?

Jenže mezitím už zmizení Kim nahlásil její přítel. Vedle detailů pochopitelně oznámil, že jela dělat reportáž na Madsenův podmořský stroj. A Madsen v tu chvíli změnil svoji výpověď poprvé. Novinářka v ponorce byla, ale vysadil ji v Kodani ještě v deset hodin večer. A v esemesce kamarádce psal, že ji vysadil poté, co celý plánovaný výlet sama zrušila. Když odepsala proč, už neodpověděl. Vynálezcově verzi nepomohl ani fakt, na který přišli vyšetřovatelé při zkoumání 40tunové ponorky, hned poté, co ji vytáhli ze dna v hloubce sedmi metrů: byla potopena úmyslně, a ještě k tomu se v ní našly kapky krve.

První testy odhalily, že patří novinářce Kim. To už se ovšem Dán začal hroutit a přiznal, že žena na palubě byla a zemřela, bránil se ale tomu, že by smrt byla násilná. „Byla to nehoda, nikdo na tom nenesl vinu,“ prý prohlásil a dál odmítl vypovídat. Policisté ho hned vzali do vazby, otázkou ovšem bylo, kde je tělo.

Obvinění
Muž známý svými návaly hněvu, impulzivní a nevyrovnanou povahou a ataky právě proti novinářům pak vypověděl, že ji pohřbil v moři. Zatímco se po jejím těle rozjelo společné pátrání švédský a dánských policistů ve vodě, na souši i ze vzduchu, Madsena obvinili z Kimina zabití »neznámým způsobem a na neznámém místě někdy po 19. hodině 10. srpna«. Už v tu chvíli mu hrozil žalář od pěti let až po doživotí.

Zdá se, že si z toho ale extravagantní vynálezce moc nedělal, u soudu se usmíval a v klidu si vykládal s právníky i novináři. „Viděl jsem, že věží opustil potápějící se ponorku. Sledoval, jak mizí pod hladinou, ale vystupoval klidně, nepanikařil. Ten muž byl vzhledem k tomu, co se stalo, nebývale klidný,“ sdělil svědek z lodi, kam Madsen doplaval.

Propíchaná mrtvola
Mezitím ale našlo něco, z čeho by strach mít měl a co šokovalo veřejnost poklidného Dánska i celé Skandinávie. Cyklista objevil na pláži na kodaňském ostrově Amager vyplavené torzo ženského těla, bez hlavy a všech končetin. Po dnech napětí, kdy trup zkoumali forenzní analytici, oznámil hlavní vyšetřovatel Jens Möller, že skutečně patří pohřešované Kim.

Končetiny a hlava byly podle něj takřka odborně odstraněny a ještě byl trup probodán, aby z útrob těla »unikl všechen vzduch a plyny«, a aby po téhle promyšlené a morbidní destrukci šlo tak snáze ke dnu. „K tělu novinářky byl dále upevněn kus kovu, aby se potopilo skutečně co možná nejrychleji.“ Podle testů DNA krev už prokazatelně patřila Wall. Vzorky, které odebrali kriminalisté z kartáčku na zuby a hřebenu, se shodovaly ve všech směrech.

Precizní »práce«
Madsenova druhá verze o nehodě a pohřbu na vodě dostala finální trhlinu a už jí nikdo nevěří. „Takový čin musel mít na svědomí psychopat s jistou mírou sadismu, nicméně racionálně uvažující,“ vylíčil stručně profil pachatele detektiv. Proč a kde ji precizně rozčtvrtil a ještě k tomu zatížil kusem kovu, místo toho, aby ji co nejrychleji odvezl zpět na pevninu a hledal pomoc?

Co se dělo 
v ponorce?
Co se muselo dít v chladných útrobách ponorky? Spekuluje se, že Kim měla příliš mnoho otázek, pochybovala o smyslu Madsenova díla, a tím ho dohnala k zuřivosti. Byla to kritická žurnalistka, podávala objektivní informace. Napadl ji a nešťastnou náhodou smrtelně zranil? V panice se chtěl těla zbavit právě popsanou formou. Je to šílené, ale logické. Madsen je nevyrovnaný, vztahovačný s jistými sklony k agresi. „Své společníky vždy totálně znechutil asociálním chováním. Nesnesl kritiku, byl většinou útočný a navzdory nesporné šikovnosti postrádal koncepčnost,“ svěřil jeden z jeho bývalých kolegů.

„Případ se odvíjí přesně v duchu skandinávských kriminálních thrillerů, které jsou pro tento region tak typické,“ napsal New York Times. Mord v ponorce jsou skutečně esenciální Larsson, Kepler i Nesbø dohromady.
V souvislosti s případem dánská policie oznámila, že znovu otevře podobné případy z minulosti. V roce 1987 se totiž v Kodani našlo torzo těla japonské turistky.

Kdo je Peter Madsen?

Sám se popsal jako šprt s jen pár kamarády, který po rozchodu rodičů vyrůstal s postarším otcem (jeho matka byla o 36 let mladší). „To on mi dal impuls a utvářel mé negativní vnímání světa. Nevěřil jsem pak už nikdy ničemu a nikomu,“ zmínil neurčitě. Údajně byl otec despotický a chladný. Kdo ví, co mu dělal. Madsen se nicméně přihlásil do vědeckých vesmírných kroužků, kvůli netrpělivosti a špatnému soustředění ho ale nikde nechtěli. Nesnesl se s ostatními mladými vědátory. Podle jeho někdejšího přítele, který o něm napsal útlou knížku, ho vpřed žene pomsta. Chce prý všem, kteří s ním předtím neúspěšně spolupracovali, ukázat co umí. A že se mu to povedlo. Odešel z vysoké školy, protože už si myslel, že vše ví, dovzdělal se sám, a s pomocí veřejné sbírky sestrojil tři funkční ponorky a dokonce i raketu. Nautilus nejdřív vlastnil dohromady se skupinou dobrovolníků, kteří ho pomáhali udržovat, po roztržce ale už od roku 2015 patří jen jemu.

Mrazí z toho, co řekl…
„Můžete si myslet, že Nautilus je prokletý. Není , tím prokletím jsem já.“
„Mou vášní je hledat možnosti jak cestovat do světů za hranicemi známého.“
„Rád bych sestrojil vzducholoď a letěl nad Kodaní, zatímco mě budou nahánět policejní auta. Přistál bych mezi dvěma věžemi místní katedrály a čekal, až mě zatknou.“
„Chci mít policejní záznam. Nemyslím tím, že bych chtěl vyloupit banku. Bože ne, nikomu tím nesmím ublížit.“
„Když si vzpomenu na svého otce, myslím na to, jak se cítily německé děti, které měli za otce velitele v koncentračních táborech. Jaký je to pocit, když váš otec je záporák?“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.