Citronová bábovka s ruby polevou

POTŘEBUJETE: 250 g hladké dortové mouky Babiččina volba 4 vejce 100 ml plnotučného mléka 100 ml zastudena lisovaného oleje 200 g krupicového cukru 1 bio citron 90 g mletých ořechů 1 lžíci vanilkového cukru 2 lžičky kypřicího prášku 1 lžíci rumu máslo a hrubou mouku na formu
NA POLEVU: 1 Ruby čokoládu lyofilizované maliny
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem do nadýchané, světlé pěny. Pak postupně zašleháme mléko, rum a olej. V druhé nádobě smícháme mouku, ořechy, kypřicí prášek, špetku soli a kůru z citronu a zbytek cukru. Suchou směs vmícháme do tekuté. V jiné nádobě vyšleháme z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmícháme do těsta. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní těsto, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut (až nebude ulpívat těsto na špejli). Zchladlou bábovku polijeme Ruby čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a posypeme drcenými malinami.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 21.