Ledová magistrála už je bezpečná: Bruslaři, vzhůru na Lipno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ledová magistrála už je bezpečná: Bruslaři, vzhůru na Lipno!

Tloušťka ledu na nádrži překročila 19 cm a sportovci mohou bezpečně vyrazit za mimořádným zážitkem.
Tloušťka ledu na nádrži překročila 19 cm a sportovci mohou bezpečně vyrazit za mimořádným zážitkem. (Foto pro Aha! – Vojen Smíšek, Lipnoservis)

Pro někoho nejhorší dny letošní zimy, pro bruslaře na lipenské přehradě svátek! Tloušťka ledu na nádrži překročila 19 cm a sportovci mohou bezpečně vyrazit za mimořádným zážitkem na nejdelší ledovou plochu v Česku.

Zatím jsou v provozu upravené ovály u Lipna nad Vltavou a Frymburku. „První měří 3,5 km. Nastoupit se dá v Lipně nad Vltavou v maríně nebo v loděnici a vydat se směrem ke králičímu ostrovu a zpět. Druhý měří čtyři kilometry a vede z Frymburka do Přední Výtoně a zpět,“ řekl Vojen Smíšek ze společnosti Lipnoservis.


O bruslařskou dráhu se starají dobrovolníci, kteří ji pravidelně přeměřují a upravují. „Jestliže nás do včerejška trápila malá síla ledu, která musí být nejméně 18 cm, teď řešíme, jak propojit oba ovály a vytvořit souvislou jedenáctikilometrovou trasu. Na některých místech namrzl na hladký povrch sníh. Pro bruslaře je to nesjízdné,“ dodal Smíšek. Bruslit se dá i na druhém konci Lipna v Horní Plané, kde přímo pod pláží vznikly dva minioválky o celkové délce 1,5 km a hřiště o velikosti 40 x 20 metrů.
Dráha rekordmanka
Lipenská ledová dráha, která propojuje Přední Výtoň, Lipno nad Vltavou a Frymburk, byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdelší upravovaná na přírodním ledě na světě. V únoru 2009 ji přeměřil komisař pomocí policejního kolečka a naměřil 10 923 m. Tím posunula na druhé místo kanadskou dráhu v Ottawě, která měřila 7800 m.
Brusle na půjčení
Nechcete tahat na Lipno zimní výbavu nebo brusle nemáte? K dispozici je v maríně přímo u nástupu na bruslařskou dráhu půjčovna. Musíte ale složit kauci tisíc korun. A na kolik půjčení vyjde? Dospělí zaplatí za hodinu 95 Kč, za den 240 Kč, dva dny stojí 440 Kč. Děti do 15 let zaplatí za hodinu 75 Kč, za den 160 Kč, dva dny stojí 290 Kč.
38 km dlouhá magistrála
Pokud mrzne, vzniká mezi Lipnem nad Vltavou a Frymburkem upravovaná bruslařská dráha o šířce osm metrů, která měří téměř 11 km. Upravuje se i Hornoplánská trasa, která měří až 15 km. Obě dráhy lze za ideálního počasí a dostatečné síle ledu propojit. Tím může vzniknout trasa dlouhá 38 km z Lipna až do Perneku. Toto se zatím podařilo pouze jedenkrát. Tehdy ale nedošlo k oficiálnímu přeměření a nemohla být zapsána do knihy rekordů.

Víte, že...
...mrazivé počasí i přes den v Česku potrvá do konce týdne? Ve čtvrtek v noci může být až –22 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.